Srbija i Hrvatska među skupljim zemljama po ceni mobilnog interneta

Srbija se nalazi na 102. mestu sa prosečnom cenom mobilnog interneta od 4.25 evra po gigabajtu, dok među zemljama bivše SFRJ važi za skuplju zemlju, pokazalo je istraživanje britanskog portala cable.co.uk.

214

Od Srbije skuplja je jedino Hrvatska sa prosečnom cenom od 4.30, dok je Slovenija najjeftinija sa 2.21 evra po gigabajtu.

Kako se navodi, najjeftinija ponuda u Srbiji je 0.34 evra po gigabajtu, dok je najskuplja 21.10.

Gigabajt mobilnog interneta u Bosni i Hercegovini u proseku košta 3,18 evra, slično je i u Severnoj Makedoniji, gde cena gigabajta iznosi 3,21 evra.

U Crnoj Gori prosečna cena gigabajta je 3.78 evra.

U istraživanju je analizirano 6.313 paketa mobilnog interneta u 230 zemalja i ustanovljeno je da je najjeftiniji u Indiji – 0,23, dok je u Zimbabveu najskuplji – 66,7 evra po gigabajtu.

Razlozi zbog kojih je saobraćaj mobilnim internetom jako jeftin u Indiji jeste što mlada populacija ima posebno visoku tehnološku svest, nudi „živo” tržište pametnih telefona, sa brzim prilagođavanjem i velikom konkurencijom.

U Evropi, najjeftiniji je mobilni internet u Finskoj sa1,03 evra po gigabajtu, dok je najskuplja država Švajcarska čiji je glavni operater Sviskom jedan od vodećih evropskih kompanija koja radi na uvodenju 5G mreže. (SEEbiz)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.