SRBIJA – DRŽAVA POTENCIJALA

VIDEO K9: Briga za energetsku sigurnost svake zemlje predstavlja početak i kraj svih razmišljanja o boljem životu građana, o razvijenoj ekonomiji, istaknuto je danas u Novom Sadu na otvaranju Osmog Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama „Energetska povelja 2014 = održivi razvoj Srbije“.

615

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija ima velike potencijale iz obnovljivih izvora energije.

Srbija mora što jasnije da identifikuje svoje aktuelne energetske potencijale i mogućnosti, te je akcenat Foruma o čistim energetskim tehnologijama u svoj fokus stavio kreiranje plana operacionalizacije Enegretske povelje Republike Srbije.

Da bi se energetska efikasnost, kao i primena obnovljivih izvora energije konstantno uvećavala, neophodno je na efektan način upravljati trenutnom potrošnjom energije, ali i institucionalizovati Energetsku povelju, kojom će se trajno i sistemsko sprečiti suvišno korišćanje energije i imanjiti gubitak u energetskim distributivnim sistemima, istaknuto je danas na Osmom Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama koji je počeo danas u Novom Sadu.

Na Forumu istaknuto je da bi naš energetski sistem trebalo da bude bezbedan i održiv, kada je uticaj na životnu sredinu i klimu u pitanju, ali i u smislu snadbevanja, industrijske izvodljivosti i društvene prihvatljivosti. I dodao je da su učesnici Foruma zbog toga spremni da zajednički stvore nacionalnu Energetsku povelju Republike Srbije.

Osmi međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama organizuju Institut za regionalna pitanja i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Forum će trajati dva dana, a u njemu učestvuju predstavnici državnih institucija Republike Srbije i zemalja regiona, predstavnici stranih i domaćih kompanija i obrazovanih institucija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.