Srbija dobila savremeni sistem instant plaćanja

U Srbiji je danas aktiviran "sistem instant plaćanja" u bankama, koji omogućava skoro trenutni prenos novčanih sredstava 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, kroz "m-banking", "e-banking" ili na šalterima, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

448

Reč je o najsavremenijem platnom sistemu, čiji je operator Narodna banka Srbije – IPS NBS sistem. Ovaj sistem značajno će olakšati prenos novčanih sredstava kako građanima, tako i privredi.

Zahvaljujući ovom sistemu biće moguće izvršiti prenos novčanih sredstava u dinarima, do iznosa od 300.000 dinara po transakciji, u roku od samo nekoliko sekundi. To znači da će primalac novčanih sredstava, samo nekoliko sekundi nakon što platilac inicira platnu transakciju, imati novčana sredstva na raspolaganju. Korisnik prilikom plaćanja neće više morati da vodi računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj ima platni račun otvorena.

Najkasnije do 1. aprila 2019. godine banke koje korisnicima omogućavaju izdavanje i prihvatanje platnih instrumenata na prodajnom mestu, biće dužne da omoguće i uslugu instant plaćanja na prodajnom mestu (fizičkom ili virtuelnom).

Kupac će moći da izvrši plaćanje korišćenjem QR koda i to na dva načina. Jedan način je da kupac generiše na svom mobilnom telefonu QR kod koji će zatim trgovac skenirati, a drugi da trgovac bude taj koji će generisati QR kod na svom prodajnom mestu, a kupac ga skenirati i na taj način izvršiti plaćanje. Pored toga što ubrzava proces plaćanja, navedeno predstavlja i pravu konkurenciju kartičnim plaćanjima, posebno jer omogućava trgovcu da mu novčana sredstva budu odmah dostupna na računu, bez potrebe da čeka nekoliko dana kao kod plaćanja karticom.

Osim instant plaćanja na prodajnom mestu, IPS NBS sistem omogućava korišćenje usluge centralne adresne šeme i usluge preuzimanja podataka o fakturi.

Narodna banka Srbije je utvrdila da će naknada za izvršavanje naloga za prenos u IPS NBS sistemu, za banku platioca iznositi samo 4 dinara. U slučaju plaćanja na prodajnom mestu trgovca, Narodna banka Srbije naplaćuje naknadu od banke trgovca, i ta naknada iznosi 1 dinar za plaćanje računa u iznosu do 600 dinara, odnosno 2 dinara za plaćanje računa u iznosu preko 600 dinara. Uz navedenu naknadu, banka trgovca plaća i međubankarsku naknadu koja ne može biti veća od 0,2% od iznosa platne transakcije na prodajnom mestu trgovca, što je u ovom trenutku povoljnije od međubankarske naknade koju plaćaju kod kartičnih plaćanja.

“Imajući u vidu visine naknada koje Narodna banka Srbije naplaćuje bankama koje učestvuju u IPS NBS sistemu, odnosno niske troškove koje banke imaju prilikom izvršenja ovih instant transfera odobrenja, očekujemo da će i banke u skladu sa svojom poslovnom politikom utvrditi naknade za krajnje korisnike, kojima će privući što veći broj korisnika instant plaćanja i biti konkurentne na tržištu”, saopšteno je iz NBS.

Kako bi korisnici platnih usluga imali jasan uvid u visinu naknada koje banke naplaćuju za pružanje usluge instant transfera odobrenja, što će im omogućiti da uporede visinu tih naknada i opredele se za banku koja im najviše odgovara, Narodna banka Srbije je pripremila pregled naknada za instant transfer odobrenja koji je objavljen na sajtu NBS.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.