Srbija će pomagati Srbe u Mostaru

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obišao je jutros u Mostaru rodnu kuću književnika Svetozara Ćorovića, u kojoj je preminuo Aleksa Šantić i rekao da bi voleo da ovaj književnik i, pre svega, čovek koji je nosio slobodarsku misao, dobije zasluženu pažnju i pravo mesto, ne samo u Mostaru, već i u Srbiji.

0
333

“Voleo bih da neke škole koje su nosile ime Alekse Šantića ponovo nose to ime. Posebno mi je žao što je deo ulice Alekse Šantić preimenovan u ulicu Mile Budaka. Porediti Šantića i Budaka prosto je greh, sam po sebi”, rekao je Vučić.

Veruje, dodao je, da će taj, ne samo veličanstveni pesnik s kraja 19. i početka 20. veka, već i čovek koji je unosio slobodarsku misao kroz časopis “Zora” i na sve druge moguće načine, u naš narod i sve druge narode, dobiti zasluženu pažnju i pravo mesto i u Mostaru i u Beogradu i na svakom drugom mestu.

Vučić je najavio da će Vlada Srbije dalje pomagati srpske organizacije u Mostaru, kao i izgradnju Sabornog hrama, ali i ljude koji organizuju “Šantićeve svečanosti” da to mogu da učine na bolji i primereniji način.

“Verujem da će u Vladi Srbije za to biti razumevanja i u budućnosti”, istakao je Vučić.

Vučića je kroz “Kuću Ćorovića”, u čijoj neposrednoj blizini se nalazi i spomenik Aleksi Šantiću, proveo generalni sekretar SPKD “Prosvjeta” u Mostaru Goran Kosanić. On je premijera Vučića upoznao sa radom muzeja, u kojem su galerija, soba pesnika Šantića, biblioteka. Zamolio je za pomoć u organizovanju Međunarodnog Šantićevog festivala dece pesnika.

Premijer Vučić nalazi se u poseti najvećem hercegovačkom gradu na Sajmu privrede. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.