“Spring alive” štiti ptice selice

VIDEO K9: I ove godine će početkom aprila biti otvoren konkurs za domaćinstvo koje ima najveći broj seoskih lasta. Ovaj projekat u našoj zemlji sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

0
458

Međunarodni projekat Spring Alive pokrenut je 2006. godine u Evropi, ali se ubrzo proširio i u ostale krajeve sveta.

Projekat ima za cilj da razvije interesovanje dece i mladih za prirodu i zaštitu migratornih vrsta ptica koje početkom toplijih dana stižu u naše krajeve.

“Svrha takvog jednog projekta pre svega jeste da se javnost upozna sa tom čudesnom seobom ptica, a akcenat jeste na najmlađima na deci koja su u predškolskom i školskom uzrastu da oni nauče što više o samim pticama da shvate koliko su te ptice ugrožene na svojoj seobi, koliko puno problema imaju da prežive pre nego što se vrate u krajeve iz kojih idu na mesta gde provode zimu. Ova godina je posvećena konkretno stradanju ptica od udaranja u prozore i u staklene površine zgrada”, rekao je Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iz tog razloga, na pojedine zgrade i prozore biće postavljene posebne siluete ptica grabljivica koje služe za to da odvrate male ptice da udaraju stakla, kako bi na taj način bile sačuvane od povređivanja ili uginuća. Pored toga, planirana je, kako je rekao, serija predavanja o pticama u školama.

Takođe će i ove godine, kao i prethodnih, biti sproveden konkurs za domaćinstvo koje ima najveći broj seoskih lasta.

“Konkurs za domaćinstvo koje ima najveći broj seoskih lasta će biti najavljen negde tokom aprila meseca i to bukvalno u svim medijima u Srbiji, potom će se zvaničan poziv nalaziti kod nas na veb sajtu www.pticesrbije.rs. Nakon toga svi građani mogu da pristupe i da popune jedan vid formulara i da nam ga pošalju nazad sa osnovnim podacima. Onda nakon toga, kada se završi ceo konkurs, mi vršimo proveru lokacije da utvrdimo zaista stvaran broj gnezda lasta da tu ne bude prosto neke dvojbe, potom konkursna komisija sve to pregleda, donese odluku i odlazimo kod domaćina sa jednom plaketom, a i svi drugi učesnici dobijaju zahvalnice za učestvovannje u konkursu”, kazao je Ružić.

Svake godine je, kako je istakao, sve veća zainteresovanost za ovom akcijom. Prema poslednjim procenama koje su urađene 2015. godine, na području Srbije gnezdi se između 200 i 300.000 parova seoskih lasta, čija populacija umereno opada još od 1980. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.