Spretne ruke iz Čente

VIDEO K9: Idemo u Čentu, u posetu Ljiljani Šašić koja svojim spretnim rukama izrađuje rukotvorine, a pored toga uspešno organizuje i brojne radionice.

187

Čenta je naselje u Srednjobanatskom okrugu. Predstavlja tipično banatsko selo, a njegova najveća specifičnost je geografski položaj s obzirom da je Čenta gotovo podjednako udaljena od Beograda, Zrenjanina i Pančeva.

Dobra pozicija koju ovo naselje ima dovela je do toga da se, za razliku od većine sela u Srbiji, ovde poslednjih godina povećava broj stanovnika s obzirom da mnogi beže od gradske gužve i buke i u mirnoj Čenti pronalaze svoj dom.

Iz Beograda u Čentu, kao devetnaestogodišnjakinja, došla je i Ljiljana Šašić, koja je u ovom mestu 32 godine radila u školi a sada se bavi rukotvorinama.

Ljiljana se trudi da svoje umeće prenese i na mlađe generacije, ali voli i da nauči nešto novo pa je uspešno organizovala radionicu za vez, kao i radionice slikanja na svili i pustovanja vune. Kada su u pitanju njene ćerke i unuci ne bave se rukotvorinama, ali svoj talenat izražavaju na druge načine.

Savet ćerke koja je profesor likovnog i koja je sa svojim učenicima osvajala brojne nagrade u zemlji i inostranstvu joj je veoma dragocen s obzirom da je ceni kao umetnika i vrsnog poznavaoca likovne kulture.Za dobar rad, prema Ljiljaninim rečima nepohodna je inspiracija. A nalazi je svuda oko sebe.

Često nešto što vidi prenosi na svoja dela, a za rad koristi sve što joj može poslužiti pa tako neretko i od otpatka nekog drveta ili od njegove kore, od kamenčića ili platna pravi ogrlice, dekorativne predmete, suvenire i još mnogo mnogo toga.

Kada Vas put nanese u Čentu posetite Ljiljanu i poklonite sebi ili dragim osobama makar jedno pravo malo umetničko delo jer to i jesu njeni radovi. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.