Spretne ruke iz Čente

VIDEO K9: Idemo u Čentu, u posetu Ljiljani Šašić koja svojim spretnim rukama izrađuje rukotvorine, a pored toga uspešno organizuje i brojne radionice.

151

Čenta je naselje u Srednjobanatskom okrugu. Predstavlja tipično banatsko selo, a njegova najveća specifičnost je geografski položaj s obzirom da je Čenta gotovo podjednako udaljena od Beograda, Zrenjanina i Pančeva.

Dobra pozicija koju ovo naselje ima dovela je do toga da se, za razliku od većine sela u Srbiji, ovde poslednjih godina povećava broj stanovnika s obzirom da mnogi beže od gradske gužve i buke i u mirnoj Čenti pronalaze svoj dom.

Iz Beograda u Čentu, kao devetnaestogodišnjakinja, došla je i Ljiljana Šašić, koja je u ovom mestu 32 godine radila u školi a sada se bavi rukotvorinama.

Ljiljana se trudi da svoje umeće prenese i na mlađe generacije, ali voli i da nauči nešto novo pa je uspešno organizovala radionicu za vez, kao i radionice slikanja na svili i pustovanja vune. Kada su u pitanju njene ćerke i unuci ne bave se rukotvorinama, ali svoj talenat izražavaju na druge načine.

Savet ćerke koja je profesor likovnog i koja je sa svojim učenicima osvajala brojne nagrade u zemlji i inostranstvu joj je veoma dragocen s obzirom da je ceni kao umetnika i vrsnog poznavaoca likovne kulture.Za dobar rad, prema Ljiljaninim rečima nepohodna je inspiracija. A nalazi je svuda oko sebe.

Često nešto što vidi prenosi na svoja dela, a za rad koristi sve što joj može poslužiti pa tako neretko i od otpatka nekog drveta ili od njegove kore, od kamenčića ili platna pravi ogrlice, dekorativne predmete, suvenire i još mnogo mnogo toga.

Kada Vas put nanese u Čentu posetite Ljiljanu i poklonite sebi ili dragim osobama makar jedno pravo malo umetničko delo jer to i jesu njeni radovi. (Prilog KTV Zrenjanin)

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.