Spremni: Trening Specijalizovane jedinice civilne zaštite

VIDEO K9: Na Dunavu kod Štranda je danas obavljen trening Specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi. Ove simulacije, koje jednom godišnje izvode Specijalizovane jedinice, neophodne su kako bi bile spremne na reagovanje u slučaju elementarnih nepogoda, nesreća i vanrednog stanja.

223

Vežbu spašavanja spasioci i ronioci Specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi izvodile su od Mosta slobode do „Špica“.

 

Jedinice civilne zaštite u Novom Sadu broje oko 360 pripadnika i specijalizovane su za spašavanje iz požara, poplava i ruševina.

 

Svaka od njih jednom godišnje obavlja ovakve specijalizovane treninge, a odziv na današnju vežbu, prema rečima načelnik Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, bio je izuzetno dobar.

“Članovi ovog tima su spasioci i ronioci. Trening se sastoji u tome da se napravi simulacija u slučaju poplava, gde oni sa čamcima pristupaju tim oblastima koje su ugrožene visokim vodama i izvlače ugrožene stanovnike”, rekao je Dragan Cvetićanin, iz Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu. 

 

Ove jedinice civilne zaštite angažuju se, kako je rekao, ukoliko postojeće snage Sektora za vanredne situacije ne mogu da odgovore određenim elementarnim nepogodama.

 

Specijalizovana jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi iz Novog Sada prošle godine bila je angažovana dva puta tokom poplava u istočnoj i centralnoj Srbiji.

“Svedoci smo elementarnih nepogoda koje nam se dešavaju u poslednje vreme, tako da je od izuzetnog značaja da se ovi treninzi održavaju. Jer, ukoliko se dese elementarne nepogode, treba biti spreman i na pravovremen i adekvatan način odgovoriti na njih”, rekao je Cvetićanin. 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova, preko Sektora za vanredne situacije poslednjih godina radi na jačanju integrisanog sistema zaštite i spasavanja, čiji su sastavni deo još i pripadnici Specijalizovane jedinice civilne zaštite.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.