Sprečiti požar tokom praznika

VIDEO K9: Razna pirotehnička sredstva, ali i novogodišnje ukrasne sijalice i lampioni nose rizik od požara u predstojećim prazničnim danima, upozoravaju u Vatrogasnom savezu Novog Sada. Njihov savet sugrađanima je da petarde ne koriste uopšte, a da ukrasne sijalice na jelkama ne ostavljaju uključene bez nadzora.

0
464

O opasnostima koja sa sobom može doneti nestručno rukovanje petardama i sličnom pirotehnikom najčešće se govori baš u ovo vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Osim što mogu dovesti do ozbiljnih povreda, neretki su i požari, najčešće na kontejnerima, koji, uz one izazvane nepažnjom, zagorčavaju praznike sugrađanima i vatrogascima.

“Novogodišnja noć protekne sa par intervencija. Sad, ako su te intervencije samo kontejneri, što često bude baš od petardi, onda to ne nosi sa sobom velike štete. Ali, ako neko ne isključi svoje uređaje kod kuće kad pođe na trg da vidi vatromet, pa kad se vrati zatekne kuća da gori, onda je to veliki posao. Znači, dovoljan je jedan veliki požar, pa da bude veća šteta nego od pet-šest manjih požara”, kaže Ljubica Krnjaić, iz Vatrogasnog saveza grada Novog Sada.

Rizik od požara, istakla je Krnjaić, nose i neispravne ukrasne svetiljke postavljene na jelkama, prozorima, delovima nameštaja ilio samog objekta.

 

“Ako je slučajno neispravna ta svetiljka, onda može doći do požara na jelki, a jelka u momentu kad plane, ona se ne može ugasiti. Tako se munjevito rasplamsa veliki plamen da ga je teško ugasiti, čak i sprečiti da se taj požar proširi na okolinu”, kaže Krnjaić. 

Krnjaić je apelovala na sugrađane da, s obzirom na ovakve slučajeve, tokom praznika budu oprezni i povedu računa protivpožarnim merama.

 

“Ja savetujem građanima da ne kupuju deci petarde, deci savetujem da ne koriste petarde, da kod ukrašavanja prostora, vode računa da im ti ukrasi svetleći ne ostaju uključeni u objektu i prostorijama kad oni nisu tamo”, navodi ona. 

Ona je podsetila sugrađane i da vode računa o tome da grejalice ne drže u blizini zapaljivih materijala, kao i da redovno čiste dimnjake, koji se, ukoliko su neočišćeni i neispravni, lako zapale i predstavljaju veliku opasnost širenja na susedne objekte.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.