Sprečiti nesreće na radu

VIDEO K9: Na poslovima izgradnje stanova za bezbednjake na Novom naselju 31. jula zatečeni su radnici koji su radili na crno, a za manje od mesec dana, tačnije 24. avgusta, nastradao je radnik. Ovim povodom oglasio se Savez samostalnih sindikata Grada Novog Sada i Opština.

0
20

Pogibija 29-godišnjeg radnika iz Turske koji je bio angažovan na izgradnji stanova za bezbednjake na Novom naselju u Novom Sadu, šokirala je javnost i zbog činjenice da je mladić izgubio život gradeći upravo državne stanove, jer ako država kao investitor ne poštuje i ne sprovodi svoje sopstvene zakone o radu i bezbednosti na radu, zašto bi neko drugi, kažu u Savezu samostalnih sindikata Grada Novog Sada i Opština.

S obzirom na to da je Srbija u poslednjih 30 godina u nedostatku građevinske operative, često su potrebni i strani radnici, koji bi trebalo da budu jednako zaštićeni kao i domaći, kaže Gvozdenović i napominje da je to po zakonu, odnosno na papiru i regulisano.

Postoji , kako je naveo, Zakon o zapošljavanju stranaca, kao i Nacionalna služba za zapošljavanje koja izdaje dozvole stranim radnicima po Pravilniku izdavanja dozvola, ali ono što nedostaje jeste volja države da se zakoni sprovode.

Sa pravne strane, najveća odgovornost je na poslodavcu koji bi trebalo da svojim zaposlenima sve mere bezbednosti i zdravlja na radu učini dostupnim i da uradi akt o proceni rizika, kaže Gvozdenović, ali, kako ističe, država mora da povede računa kome dodeljuje poslove, naročito kada je u pitanju građevina.

Važno je, istakao je Gvozdenović, da radnici budu deo sindikalnih organizacija jer upravo sindikati vrše nadzor nad poštovanjem prava radnika, odnosno uređuju odnose između sveta rada i sveta kapitala.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.