Sprečiti krivolov na prepelice

VIDEO K9: Tokom avgusta i septembra, u Srbiji traje masovni krivolov na prepelice uz korišćenje zakonom zabranjenih elektronskih vabilica, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

0
15

Od početka ovog meseca zabeleženo je više slučajeva krivolova prepelica na teritoriji Srbije. Prepelica je mala ptica selica koja tokom avgusta i septembra odlazi iz naših krajeva u Afriku. Upravo je to period kada naši, a i strani lovci najviše krivolove ovu vrstu, ističu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navodi da je u poslednjih 40 godina populacija ove prepelice smanjena za 80 posto. Samo u Srbiji ima više od 80 hiljada lovaca i dovoljno je da svaki odstreli samo jednu pticu pa da je šteta za ovu vrstu očigledna.

Korišćenje elektronskih vabilica su na području Srbije je zabranjeno Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o divljači i lovstvu, te nizom međunarodnih ugovora, podsetila je Jovanović.

Prema domaćem Krivičnom zakonu korišćenje tih uređaja u lovištu okarakterisano je kao krivično delo za koje je zaprećena zatvorska kazna od 6 meseci do 3 godine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve savesne lovce i građane da korišćenje elektronskih vabilica prijave policiji, a nadležne državne institucije da istupe i stanu na put ovom problemu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.