Sprečiti dugo bolovanje umesto korupciju

VIDEO K9: Najava ministarke zdravlja o skraćivanju dužine bolovanja koje može otvoriti lekar opšte prakse u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine ocenjuju kao ispunjavanje želja poslodavcima i komplikovanju života radnicima, kao i skretanje pažnje za potrebom sistemske borbe protiv korupcije.

0
42

Nove izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju koje bi omogućile pacijentima da otvore bolovanje najduže na dve nedelje ili mesec dana, umesto dosadašnjih dva meseca, pre odlaska na komisiju, samo su još jedno ispunjavanje želja poslodavcima, a svaka izmena propisa koja se odnosi na prava zaposlenih ide na njihovu štetu ili im dodatno komplikuje život, kažu u Savezu samostalnih sindikata Vojvodine.

Podsetimo, ministarka zdravlja je pre dva dana najavila da će pacijanti moći kod lekara opšte prakse da otvore bolovanje samo na dve nedelje, a za produžetak će morati da idu pred komisiju, dok je predsednik Srbije u utorak izjavio da će, nakon što su saslušali kritike javnosti, bolovanje bez komisije umesto 15 trajati 30 dana. Ova nova izmena zakona neophodna je kako su rekli, zbog žalbi poslodavaca da radnici zloupotrebaljavaju bolovanje od dva meseca, jer je, kako kažu, utvrđeno da se 57. i 58. dana „naglo oporavi 91 odsto onih koji uzmu bolovanje“.

Ukoliko ima zloupotreba, njih ne čine zaposleni već neko drugi, kaže Tomislav Stajić sekretar Veća SSS Vojvodine, a to se rešava, dodaje sistemskim merama i borbom protiv korupcije, a ne novim izmenama zakona koje će ići na teret stvarno bolesnih radnika i ometati njihovo lečenje. Umesto toga, ističe Stajić, zaposlenima treba obezbediti normalne uslove rada, pomoći im u lečenju i stimulisati ih a rade.

Stajić je podsetio da su poslodavci pravno zaštićeni kada su u pitanju zloupotrebe bolovanje, jer postoje mehanizmi u Zakonu o radu na osnovu kojih poslodavac može da raskine ugovor sa zaposlenim ako se zloupotreba dokaže. Dodao je i da podaci koji su izneli ministarka i predsednik nisu dokazani podaci o zloupotrebi bolovanja, već mogu samo biti evidencija iz RFZO, a s obzirom da je Zakonom određeno koliko dugo i za koju bolest može biti prepisano bolovanje, to bi onda značilo, kako je rekao, da lekari krše zakon, a nikako zaposleni.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.