Sprečite širenje epidemije!

VIDEO K9: Nakon što je tokom mesec dana otkriveno šest epidemiološki povezanih slučajeva obolelih od morbila, Institut za javno zdravlje Vojvodine je prijavio epidemiju malih boginja u Novom Sadu. U novosadskom Domu zdravlja u toku je akcija pojačanog nadzora nad morbilama.

0
260

Prema podacima od prošle nedelje, u Novom Sadu je od malih boginja obolelo šestoro dece, a u međuvremenu je u Domu zdravlja registovano još jedno zaraženo dete.

Podaci se menjaju iz dana u dan, kažu u ovoj ustanovi, tako da je obim same epidemije za sada teško predvideti.

“Epidemiolozi pretpostevljaju da će epidemija trajati do marta meseca, s obzirom da je virus morbila jako virulentan, odnosno da se jako brzo širi infekcija, a infekcija se širi kapljičnim putem”, rekla je dr Ljerka Popov iz Doma zdravlja Novi Sad.

Nepotpuna vakcinacija, pojasnila je dr Popov, znači da dete tokom imunizacije nije primilo drugu obaveznu dozu vakcine pred polazak u školu. Vakcinacija koja se sprovodi u današnjoj formi uvedena je 1974. godine, tako da i starije osobe koje pre toga nisu prošle ovu imunizaciju takođe u rizičnoj grupi.

Kod morbila su opasne komplikacije u smislu upale pluća i upale mozga, navela je dr Popov.

Prema njenim rečima, od novembra prošle godine novosadski Dom zdravlja sprovodi pojačan nadzor nad morbilama, po preporuci Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a koji podrazumeva dopunsku imunizaciju, odnosno vakcinaciju.

Odziv na ovu akciju jeste pojačan, ali još uvek nije u obimu koji su zdravstveni radnici očekivali, navela je dr Popov, koja je ponovila apel roditeljima da dovode decu na vakcinaciju kako bi pojačali kolektivni imunitet i sprečili dalje širenje epidemije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.