Sprečite karijes kod dece

VIDEO K9: Karijes kod dece, čak i u najranijem uzrastu, javlja se najčešće zbog nepravilne i neuravnotežene ishrane, neredovne i nepravilne higijene usta i zuba, ali i zbog retkih poseta zubaru, podsećaju iz Službe stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja Novi Sad.

0
6

Karijes kod dece može da se javi vrlo rano, i to posebna forma koja se naziva karijes ranog detinjstva ili cirkularni karijes, objašnjava dr Sanda Končar, specijlistkinja dečje preventivne stomatologije. Uzrok ovog oboljenja je nepravilnost u ishrani u najranijem uzrastu, odnosno konzumiranje zaslađenih napitaka, naročito u toku noći preko flašice sa cuclom.

Ako se problem ne prepozna na vreme i ne prekine ova loša navika, napominje Končar, karijes napreduje vrlo progresivno i dovodi do razaranja tvrdih zubnih tkiva pa se deca u ranom uzrsatu, pre treće godine života, susreću sa komplikacijama bola i otoka zbog čega je neophodno uraditi intervencije koje čak ni odraslima nisu prijatne.

Strah od stomatologa je visko kotiran na skali, a upravo roditelji prenose strah od zubara na dete, kaže Končar. Dodaje da roditelji moraju prevazići svoj strah jer će upravo tako njihovo dete dolaziti na redovne stomatološke preglede i očuvati zdravlje svojih zuba i usta.

Ipak, navodi Končar, na osnovu statističkih podataka, u poslednjih 10 do 15 godina situacija je nešto bolja u Srbiji kada je u pitanju učestalost oboljenja zuba od karijesa.

Za zdravlje usta i zuba dece potrebna je redovna i pravilna higijena, izbalansirana ishrana, redovne posete stomatologu i korišćenje paste za zube sa fluorom po preporuci zubara koju daje u zavisnosti od uzrasta deteta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.