Sprečena prodaja “Blagoveštenskog sabora”

VIDEO K9: Prodaju slike Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. slikara Vlaha Bukovca koja je vlasništvo Muzeja Vojvodine, sprečila je policija u saradnji sa kolegama iz Švajcarske.

0
14

Delo slikara Vlaha Bukovca “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861.” Muzej Vojvodine otkupio je 15. aprila 1953, a ukradeno je 28. novembra 1993. sa još tri slike tokom provale u Dvorac u Čelarevu, tada depandansu Muzeja Vojvodine, u kojem se nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.

Prodaju slike sprečili su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švajcarska policija koji su, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i švajcarskom policijom u Cirihu uhapsili državljanina Srbije i Švajcarske S. G. (76) i državljanina Srbije R. D. (44) u trenutku kada su pokušali da je prodaju za 600.000 evra.

U našoj zemlji su istovremeno uhapšene dve osobe koje se sumnjiče za učešće u pokušaju nezakonite prodaje. Nakon hapšenja, slika je zaplenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu, gde se čuva.

Ova značajna slika predstavlja delo koje je Bukovac uradio prema porudžbini povodom 40-godišnjice Sabora, a na osnovu starije litografije urađene prema originalnoj fotografiji novosadskog fotografa Stefana Vulpea.

Na slici je predstavljen crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić, održan na Blagovesti 1861. godine.

Blagoveštenski sabor jedan je od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica.

Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić.

Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.

U Muzeju Vojvodine se nadaju da će im slika biti vraćena nakon sudskog postupka, nakon čega će biti izvršene dodatne fizičko-hemijske analize kako bi sa sigurnošću bila potvrđena njena autentičnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.