Sprečavanje diskriminacije žena

VIDEO K9: Naša zemlja ima dobar i adekvatan pravni okvir za dostizanje ravnopravnosti žena, usvojeni su veoma dobri zakoni i starteška dokumenta. Ipak, ispred nas je još puno posla, jer statistički podaci govore u prilog tome da još uvek nismo dostigli punu ravnopravnost polova, rečeno je na tribini „Rodna ravnopravnost u Republici Srbiji i sprečavanje diskriminacije nad ženama“, održanoj juče u Velikoj sali Skupštine Grada Novog Sada.

0
273

Podaci iz godine u godinu pokazuju da su žene i dalje izložene brojnim vidovima diskriminacije, a najčešće diskriminacije na tržištu rada i prilikom samog zapošljavanja, rekla je na tribini poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Najveći izazovi kada je reč o ravnopravnosti i dalje jesu na polju ekonomskog osnaživanja žena i razvoju njihovih znanja i veština.

“Rodna ravnopravnost ukoliko u svojoj suštini nema upravo tu stavku struke, kompetencija, i tako dalje je prazna priča. Mislim da je u dostizanju određenog nivoa rodne ravnopravnosti od izuzetnog značaja socijalna podrška karijernom razvoju žena. Ta socijalna podrška je pre svega i porodična i organizaciona, a fokus treba da bacimo upravo na organizacionoj podršci jer mislim da je ona suštinska kako bi žene mogle da se razvijaju u smislu karijernog razvoja”, navela je Jovanka Šaranović sa Instituta za strategijska istraživanja.

Ona je dodala da se mali broj žena nalazi na rukovodećim položajima, potom da su u mnogo manjem broju vlasnice preduzeća, da se u manjem broju bave preduzetništvom, kao i da su u mnogo manjem broju žene vlasnice nad zemljom, što, kako je objašnjeno, predstavlja izuzetno veliki problem, te žene dodatno dovodi u težak položaj u starijem životnom dobu.

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, pozdravljajući učesnike i učesnice, istakao je da je „nemoguće govoriti o kulturološkom nivou u samom gradu, a ne spomenuti u tom kontekstu prava žena“.

“Sigurni smo da ovakvi događaji mogu da unaprede sve ono što se podrazumeva po današnjim standardima kulturološkog bivstovanja u nekom okruženju. Nama iz lokalne samouprave, kada je Grada Novi Sad u pitanju, ostaje da se zahvalimo svima onima kojima smo se obratili i zamolili da se ovakva tribina održi u našem gradu, kako bi žene prepoznale svoja prava na pravi način i naravno ta prava ostvarila”, rekao je Jelušić.

On je dodao da prava žena nije samo stvar „statistikih podataka“, već i ovakvih susreta, gde će se stvoriti kritična masa znanja kako da se žene izbore da dođu u situaciju da ravnopravno učestvuju na različitim nivoima, pa i u političkom životu.

Tribina je održana u organizaciji Grada Novog Sada, uz učešće predstavnika i predstavnica državnih i nezavisnih institucija.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.