Sporne garaže na Limanu

VIDEO K9: Sugrađani sa Limana pre nekoliko dana mogli su da se uvere u to kako njihove primedbe prolaze na javnim raspravama. Naime, ni hiljade potpisa i desetine prigovora nije uspelo da odgovori gradske urbaniste da u novi regulacioni plan ovog dela Novog Sada ucrtaju gradnju višespratnih garaža.

0
585

Sednici gradske Komisije za planove u četvrtak je prisustvovao veliki broj sugrađana, a jedini pomak koji je učinjen je taj da su gradski urbanisti smanjili broj planiranih garaža sa osam na šest.

Ni to, međutim, nije konačno, jer je Komisija o svim prigovorima i predlozima odlučivala na zatvorenoj sednici, a konačnu reč daće odbornici na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

Stanovnicima Limana, podsetimo, zasmetao je plan izgradnje mreža garaža, jer će, kako kažu, na taj način bez potrebe biti uništene zelene površine u ovom delu grada.

Inicijativa građana “Sačuvajmo Liman od betona” pre ove javne rasprave apelovala je na gradske vlasti i urbaniste da, kada kreiraju rešenja, pokušaju da u njih integrišu razvojne komponente i istovremeno ponude rešenja koja će odgovoriti na aktuelne izazove.

Garaže bi, prema predlogu, trebalo da budu izgrađene na uglu ulica Narodnog fronta i Balzakove, na uglu Bulevara despota Stefana i Šekspirove, na uglu Narodnog fronta i Šekspirove, između ulica Ive Andrića i Heroja Pinkija, u Ulici Milice Stojadinović Srpkinje i Veljka Petrovića, ispod planiranih objekata Univerziteta u Novom Sadu i u okviru Kampusa.

Mali broj parking mesta proizvod je izgradnje zgrada bez parking mesta, a nove garaže neće rešiti problem jer su već postojeće u ovom delu grada – prazne, navodili su Limanci.

Građani su na sednici Komisije imali i druge prigovore, poput izgradnje ugostiteljskog objekta od 300 kvadrata ili saobraćajnice u Limanskom parku, koja bi se pružala duž Mosta slobode, od Bulevara oslobođenja do parkinga ispod mosta.

Građanima su na primedbe odgovarali predstavnici “Urbanizma”, uz argumente i da su trebali da se bune ranije, kada su ti planovi bili doneti.

Inače, u polemike oko izgradnje garaža na Limanu uključile su se i stranke. Savez za Srbiju najavio je za četvrtak, 6. decembra, tribinu u MZ “Boško Buha” pod nazivom “Stop betoniranju Limana i našeg grada!”

Tim povodom oglasile su se građanske inicijative “Sačuvajmo Liman od betona”, “Ne damo livadicu” i “Sačuvajmo parkić kod Muzeja” poručile su da nemaju nikakve veze sa organizovanjem te tribine, uz poruku da “Odgovornost za aktuelnu urbanističku politiku i planove daljeg uništavanja grada snosi upravo vladajuća koalicija”, ali da su pojedine članice Saveza u ovom slučaju “mogle da koriste raspoložive institucionalne mehanizme zaštite grada i tokom vršenja vlasti do 2012. godine”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.