Sporna “tiranska platforma”

VIDEO K9: Nakon što je iz kabineta predsednika Makedonije potvrđeno da je stiglo pismo o postojanju parlamentarne većine u Saboru, Đorđe Ivanov ima rok od 10 dana da poveri mandat za formiranje nove vlade predsedniku SDSM Zoranu Zaevu. Takva odluka najverovatnije će biti i doneta, ocenio je spoljnopolitički novinar Nebojša Parkić u emisiji Otvoreni, govoreći o genezi aktuelne krize u susednoj zemlji.

669

Problemi u makedonskom parlamentu počeli su već nakon ibora 2014. godine, rekao je Neboša Parkić, kada je opozicija, koja je smatrala da je pokradena na tim izborima, počela polako da bojkotuje parlament.

“Sve se pretvorilo u jednu, onako, suptilnu igru. Partija DUI, koja je bila sa Gruevskim, odnosno, predstavnici Albanaca, počeli su da se sukobljavaju sa Gruevskim. U nekom momentu su raspisani izbori, posle toga je bio još jedan krug izbora, i tako dalje, bio je čak i jedan krug izbora koji je opozicija bojkotovala, odnosno, samo VMRO stranka bivšeg premijera Nikole Gruevskog je podnela listu. Evropa je izdejstvovala da tih izbora ne bude”, rekao je Parkić.

Izbori su konačno održani 11. decembra prošle godine, kada su se desila zanimljiva politička prelivanja, istakao je Parkić. On je dodao da je SDSM, stranka Zorana Zaeva koji sada, kako je naveo, pokušava da dođe do mesta premijera, dobila veći broj poslanika zbog toga što je obećala dvojezičnost i veću autonomiju Albancima.

“I privukli su deo albanskih glasača, a dodatno im je išlo u korist što je sam DUI, koji je bio najveća albanska stranka, mislim da je i sada, imao unutrašnjih problema – odvojio se pokret Besa, i tako dalje. Prosto, došlo je do jednog presipanja i na kraju je SDMS dobio dva mandata manje od VMRO. Bilo je jako tesno ko će biti prvi, Onda sledi ceo taj proces da VMRO nije prihvatio Tiransku platformu, a da SDSM jeste”, naveo je Parkić.

Sama Tiranska platforma nije problematična stavku po stavku, ali jeste kontekst u kojem se ona posmatra, ocenio je Parkić.

“Samo to ne treba ljude da iznenađuje šrto je Zoran Zajev pristao na Tiransku platformu. Siguran sam da to nije potez koji je on želeo, ali je jasno da su oni išli sa tom platformom. Tiranska platforma je potpisana nakon izbora i to čini njen legitimitet problematičnim i to daje određenu snagu zahtevu VMRO da treba da se ide na nove izbore. Ali je, takođe, i određena većina koja je napravljena između SDSM-a i albanskih stranaka nesporna”, kazao je on.

Evropska unija blisko prati dešavanja u Makedoniji i izvesno je da će Gruevski i Zaev morati da dođu do dogovora, kako bi sprečili gora dešavanja u ovoj susednoj zemlji. Sve je izvesnije i da će Zaev dobiti mandat za sastav nove vlade, a sve oči su u ovom trenutku uprte u Đorđa Ivanova, koji ima rok od 10 dana da poveri mandat za formiranje nove vlade predsedniku SDSM.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.