Sporna sredstva za ekološka udruženja

VIDEO K9: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je od Ministarstva zaštite životne sredine da obustavi dodelu 70 miliona dinara po konkursu za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, zbog, kako navode, brojnih nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele ovih sredstava.

0
135

Preliminarna lista organizacija koje su za svoje projekte dobili finansijsku podršku Ministarstva životne sredine izazvala je nezadovoljstvo brojnih udruženja koja se bave ekologijom.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Serbije kažu da je proces raspodele 70 miliona dinara po konkursu ovog ministarstva, raspisanom za za podršku projektima civilnog društva u oblasti zaštite životne sredine, bio praćen brojnim nepravilnostima, a smatraju da su dodeljena i organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa.

Javno dostupna strateška dokumenta i statuti pojedinih organizacija pokazuju, kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, da ona nisu osnovana sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine koja je u Srbiji suočena sa ozbiljnim problemima u čijem je rešavanju potrebna adekvatna pomoć institucija.

Mnoge organizacije koje su prošle ovaj konkurs Ružić, kako je rekao, nisu poznate, iako, kako navodi, ne postoji aktivna organizacija koja se bavi zaštitom životne sredine sa kojom on ili njegove kolege nisu stupile u kontakt i na neki način sarađivale. On je dodao i da je, od preko 190 organizacija koliko se prijavilo na konkurs, preliminarno odabrano njih 79, dok je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zauzelo mesto ispod liste sa 50 od ukupno 100 bodova, iako se ovim poslom bave 32 godina.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i veći broj organizacija koje se bave ekologijom, a koje nisu prošle na ovom konkursu, podneli su žalbu Ministarstvu zaštite životne sredine iz kojeg im je rečeno da će im odgovor uputiti u roku od 15 dana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.