Sporazum o priznavanju penzija sa Australijom

VIDEO K9: U Beogradu je danas potpisan Sporazumom o socijalnoj sigurnosti državljanima Srbije u Australiji koji će olakšati regulisanje u oblasti prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja našim radnicima koji rade u toj zemlji.

0
70

“Sporazumom o socijalnoj sigurnosti državljanima Srbije u Australiji će omogućiti da lakše ostvare svoja prava iz socijalnog osiguranja i da ta prava koriste i na teritoriji Srbije“, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, nakon potpisivanja Sporazuma o socijalnoj sigurnosti s ambasadorom Australije u Srbiji Danijelom Emerijem.

U Australiji živi i radi između 150.000 i 200.000 srpskih državljana, naveo je Selaković, što je bio i osnov za zaključenje Sporazuma između dve zemlje. Selaković je istakao da je jedan od najznačajnijih principa ovog Sporazuma, princip sabiranja staža osiguranja. To praktično znači da, ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž osiguranja navršen u drugoj državi ugovornici, a visina penzije će se, u tom slučaju, određivati srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

„U skladu sa principom izjednačenosti teritorija, prava iz socijalnog osiguranja stečena na osnovu pravnih propisa jedne države, mogu se koristiti i van njene teritorije, a transfer u državu nastanjenja, odnosno prebivališta, vrši se bez umanjenja visine davanja,“ naglasio je ministar Selaković. On je objasnio da to znači da ukoliko se srpski državljanin, koji je stekao pravo na penziju u Australiji, vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, bez umanjenja visine davanja.

Ministar Selaković je istakao da je jedan od najznačajnijih principa ovog Sporazuma, princip sabiranja staža osiguranja.

„Ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država uzeće u obzir i staž osiguranja navršen u drugoj državi ugovornici”, ukazao je ministar i dodao da će se u tom slučaju visina penzija određivati srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

On je podsetio da Republika Srbija primenjuje sporazume o socijalnoj sigurnosti sa 32 države, i da se u predstojećem periodu očekuje početak primene sporazuma sa Tunisom i Azerbejdžanom, kao i inoviranog sporazuma sa Francuskom.

Nj.E. ambasador Australije Danijel Emeri zahvalio je srpskom timu na angažovanju, teškom radu i upornosti,  jer je nakon skoro 10 godina pregovaranja, potpisan Sporazum koji je značajan za građane obe zemlje.

„Sporazum će omogućiti državljanima Srbije i Australije, koji su radili u jednoj od zemalja, da steknu prava na davanja iz oblasti socijalne sigurnosti, bez obzira gde žive, što će  im omogućiti da se kreću u obe zemlje, bez bojazni da će im pravo na penziju biti uskraćeno“, izjavio je ambasador Emeri.

On je izrazio uverenje da će Sporazum ojačati ne samo bilateralne odnose, već i ekonomske veze između Srbije i Australije.

Prethodni Sporazum između SFRJ i Vlade Komonvelta Australije o boravku i zapošljavanju jugoslovenskih državljana u Australiji, sa aranžmanom između Vlade SFRJ i Komonvelta Australije o načinu izbora i uslova putovanja jugoslovenskih državljana u Australiju, bio je potpisan 1970. godine

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.