Sporan zeleni pojas

VIDEO K9: U toku je dugo očekivana rekonstrukcija dela biciklističke staze na Futoškom putu za koju je preko Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije izdvojeno više od 181 milion dinara. Pojedini sugrađani iz građevinske struke, međutim, uputili su našoj redakciji niz kritika na račun, kako kažu, nestručnog isprojektovanja i izgradnje koja nije potpuno u skladu sa urbanističkim planom.

0
20

Biciklistička i pešačka staza koja je u rekonstrukciji na Futoškom putu u delu između Bulevara kneza Miloša i Ulice Bate Brkića, a takođe i od Bate Brkića prema Slobodana Jovanovića, radi se nestručno, tvrde sugrađani čije je struka vezana za projektovanje i građevinarsvo, ali koji nisu hteli licem pred kameru.

Problem na koji ukazuju je, kako kažu, nepoštovanje urbanističkih pravila i regulacione linije Futoške ulice, pri čemu se, kako navode ne vodi računa ni o štednji.

U pojašnjenu svojih navoda kažu su, umesto tri reda ivičnjaka potrebnih za izgradnju biciklističke i pešačke staze, kako je to ranije rađeno, sada napravljena četiri, zbog toga što je između pešačke i biciklističke ostavljen pojas za zelenu površinu širine od nekoliko centimetara do 1 metra, ali koji će, smatraju naši sagovornici, biti potuno nefunkcionalan u tom prostoru nema mesta za sadnju, pa će prema njihovoj pretpostavci, ovaj pojas moći samo da se izbetonira.

Na tom mestu, podsećaju oni, bio je red šiblja pa je zbog toga ostavljen metar između pešačke i biciklističke staze, međutim to zelenilo je povađeno a sada neće biti mesta za sadnju novog.

Na delu ispred Satelitske pijace gde se nalazi stanica JGSP-a je kameni ivičnjak, koji se sada ne rekonstruiše, rađen 70. godina prilikom gradnje bulevarske saobraćajnice, a regulaciona linija prema urbanističkom planu koja polazi od njega nije ispoštovana, kažu oni, jer staze nisu u liniji sa njim.

Na ivičnjaku gde je autobusko stajalište, trotoar je širok oko 3 metra, a biciklistička staza nešto više od metra, dok je na delovima gde se rekonstruiše biciklistička staza širok 2 metra.

Smatraju da bi, a kažu da je tako predviđeno i urbanističkim planom, biciklistička i pešačka staza trebale da budu spojene, bez tzv. zelenog pojasa, jer bi time bila ispoštovana i regulaciona linija, a biciklisti maksimalno udaljeni oko 4 metara od drvoreda prema putu, što sad nije slučaj.

Osim toga, kako kažu, rekonstrukcija prema ovom projektu više i košta, jer kako četvrti red ivičnjaga značajno poskupljuje ovu investiciju.

Podsetimo, rekonstrukciju ovih staza sugrađani traže godinama jer je na pojedinim mestima bila u velikoj meri devastirana vremenskim uslovima i korenjem drveća.

O ovim navodima zatražili smo objašnjenje od Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.