Sporan stepen Daunovog sindroma

VIDEO K9: Prava dece sa Daunovim sindromom jasno su definisana zakonom, a jedna sugrađanka požalila se na probleme koje je u ostvarivanju tih prava proizvelo rešenje o telesnom oštećenju njenog deteta.

0
667

Sugrađanka Branislava Dedić, majka šesnaestogodišnjeg Mihajla kojem je dijagnostikovan Daunov sindrom, požalila se na rešenje o stepenu telesnog oštećenja kojim je, kako navodi, njenom sinu određeno znatno manje oštećenje nego drugoj deci istog stanja.

“Moje dete sa Daunovim sindromom, Mihajlo Dedić, ima trenutno priznato telesno oštećenje od 70 posto. Radila sam neka istraživanja na nivou grada gde sam kontaktirala roditelje koji takođe imaju decu sa Daunovim sindromom. Došla sam do zaprepašćujućeg podatka a to je da samo moje dete nije po rođenju dobilo sto posto telesno oštećenje”, rekla je Dedić.

Neadekvatno definisan stepen telesnog oštećenja, kako kaže majka dečaka, odražava se na ostvarivanje brojnih drugih prava koja su Mihajlu neophodna za svakodnevno funkcionisanje i pravilan razvoj.

“Na osnovu člana 94, stav 1 Zakona utvrđeno je da pravo na uvećan dodatak za pomoć i negu drugog lica ima lice iz člana 92 stav 1 ovog zakona za koji je na osnovu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju utvrđeno da ima telesno oštećenje od 100 posto po jednom osnovu ili da ima organski trajni poremećaj neurološkog i psihičkog tipa i lice iz člana 92 stav 1 ovog zakona koje ima više oštećenje s tim da nivo oštećenja iznosi po 70 posto i više procenata po najmanje dva osnova”, precizirala je ona.

Osnovne životne potrebe Mihajlo, kako navodi njegova majka, ne može sam da obavlje, te u potpunosti zavisi od pomoći drugih ljudi. Bez pratnje, kako kaže, Mihajlu bi bili ugroženi bezbednost i zdravlje.

“Na primer, zakon koji treba da budem usvojen – roditelj negovatelj, bez obzira što je njegovo insistiranje malo zatajilo, ali ja kao roditelj neću zatajiti. Znači taj zakon treba da bude usvojen, ali i tu se postavlja pitanje da li će moj Mihajlo biti u tom zakonu? Neće, zato što njemu priznaju 70 posto. Za roditelj – negovatelj dete treba da ima sto posto telesno oštećenje”, kazala je Dedić.

Mihajlo trenutno ostvaruje pravo na odlazak u dnevni boravak, ali mu je i za ostvarivanje tog prava neophodno angažovanje personalnog asistenta ili prisustvo roditelja.

Dobio je pravo na angažovanje personalnog asistenta, ali je odnedavno i angažovanje asistenata na nivou grada, kako je rekla, ukinuto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.