Spor oko (ne)legalne gradnje

VIDEO K9: Sporovi oko međe već decenijama nisu ništa neuobičajeno u Srbiji, a sa ovim problemom našoj redakciji obratio se i sugrađanin Ljubiša Čukić iz Sremske Kamenice, koji sa svojim komšijom vodi sudski spor već šestu godinu.

201

Čukić tvrdi da je komšija s kojim se spori prilikom gradnje kuće prešao granice svog poseda i pri tom načinio i materijalnu štetu njegovom domu.

“Imao sam zaista dobrog komšiju, umro je, kupio je drugi čovek, ne znam otkud je došao, ni ko je, ni šta je, počeo je odmah da gradi to što vidite. Upozorio sam ga na sve to. Kad je gradio prvu ploču, kad mi je voda dolazila u moj objekat upozorio sam da ga ću se žaliti ukoliko ne spreči taj priliv vode na moj objekat. Računao sam da, kad nastavi zidanje, da će odstupiti od mog objekta na liniji razgraničenja”, kazuje Čukić.

On se, kako kaže, u prethodnih šest godina žalio nadležnim institucijama u više navrata i tužio je komšiju za nelegalnu gradnju na njegovoj parceli.

Dolazile su na njegovu adresu, navodi Čukić, i inspekcije u više navrata, ali nisu ponudile, kako je rekao, nikakvo konkretno rešenje.

“Išao sam za pomoć građanima, pa sam se žalio i u Beogradu Zaštitniku za pomoć građanima, oni su mi odgovorili kako treba, pa sam tražio da budem prilikom legalizacije, da ne može legalizovati bez mog prisustva, i to sam dobio zahvaljujući ovima iz Beograda”, priča Čukić.

Štetu koju je načinio prilikom izgradnje komšija je platio, kaže Čukić, ali to i dalje nije kraj problema sa kojima je, kako navodi, skoro svakodnevno suočen.

“Ali samo, što je interesantno u ovoj državi, on je meni skinuo oluke, niko ne pita što je on akat uzvršio na moj objekat, to niko ne pita”, navodi Čukić.

Rešenje problema, kako kaže, vidi jedino u tome da komšija sruši zid koji je nelegalno podigao između kuća i da poštuje graničnu liniju.

“Ja zahtevam da odmakne zid od mog objekta, da ja mogu staviti oluke, da moj objekat bude u prvobitnom stanju. Da skloni zid ovaj što je napravio do ulice, to mi je opasnost za decu, da ja imam vidik. Ne mora on da sruši sve, neka on njega skine po zakonu, metar i sedamdeset, metar i četrdeset centimetara, samo po zakonu, ništa više “, rekao je Čukić.

Onnavodi da nema više kome da se obrati za rešenje svog problema, jer kako tvrdi, krug je zatvoren, a sve što traži je da svoj dom vrati u prvobitno stanje u kojem neće biti oštećenja i u kojem će njegova unučad, kako kaže, moći bezbrižno da se igraju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.