Spomen-ploča Jelici Belović Bernadžikovskoj

VIDEO K9: Jelica Belović Bernadžikovska, znamenita Novosađanka, uskoro bi trebalo da dobije spomen-ploču na Uspenskom groblju gde je sahranjena.

0
8

U toku je javna nabavka za izradu i postavljanje spomen-ploče Jelici Belović Bernadžikovskoj koja je sahranjena na Uspenskom groblju.

Javnu nabavku raspisala je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a procenjena vrednost radova je oko 83 hiljade dinara, dok je rok za podnošenje prijava 31. maj.

Spomen ploča, koja će ujedno biti i vrsta nadgrobnog spomenika, dimenzija 80×60 cm, biće izrađena od neobrađenog mermera u beloj boji i postavljena na unutrašnjoj strani istočnog zida na Uspenskom groblju.

Na spomen-ploči biće ugrađena crno-bela fotografija Jelice Belović Bernadžikovske u porcelanu, kao i posveta uklesana ćiriličnim pismom.

Pored spomen-ploče biće postavljena i dva ankera, po jedan sa obe strane, na koji će se kačiti venci.

Jelica Belović Bernadžikovska bila je poznata etnografkinja, pedagoškinja, književnica, novinarka i prevodilac, o čemu danas, na žalost, naši sugrađani malo znaju.

Rođena je 1870. u Osijeku. Smatra se začetnicom moderne etnologije i najboljim poznavaocem ženskog narodnog tkanja i veza kod Južnih Slovena.

Knjige i tekstove objavljivala je pod raznim pseudonimima. Školovala se, radila i živela u mnogim gradovima Evrope i bivše SFRJ, a u Novi Sad došla je nakon I Svetskog rata gde je do 1936. radila kao nastanica.

Preminula je 1946. u Novom Sadu, a njena zaostavština se nalazi u Muzeju Vojvodine i u rukopisnom odeljenju Matice srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.