Spomen – obeležje žrtvama u Miletićevoj

VIDEO K9: Gradski savet za kulturu zasedao je danas. Na sednici su razmatrani predlozi o postavljanju bisti, spomenika i spomen obeležja, a od pet predloga, usvojen je jedan.

0
457

Zloglasna Racija u Novom Sadu ostavila je duboke tragove, a gradski Savet za kulturu prihvatio je da se postavi spomen-obeležje žrtvama Novosadske racije u ulici Svetozara Miletića.

“Prema inicijativi, predloženo je da se spomen-ploča postavi na uličnu fasadu zgrade broj 19 u Ulici Svetozara Miletića, jer su tokom Novosadske racije, 23. januara 1942. godine, skoro svi žitelji Miletićeve ulice stradali”, obrazložio je Savet.

Nikola Tesla neće dobiti spomenik u Novom Sadu, iako je počasni građanin našeg grada, odlučio je Savet. Inicijativu za postavljanje spomenika našem velikom naučniku pokrenula je Srpska radikalna stranka, a predlog je odbijen pod obrazloženjem da već postoji bista ispred Fakulteta tehničkih nauka.

Odbijeni su i predlozi o postavljanju skulpture u javnom prostoru, kao i inicijativa za postavljanje spomen-obeležja kao uspomene na sve stradale tokom bombardovanja Novog Sada 1999. godine. Ova inicijativa je odbijena pod obrazloženjem da se ovom pitanju treba pristupiti studioznije jer je reč o spomen-obeležju od državnog značaja.

Odbijena je i inicijativa za podizanje spomenika Majci u našem gradu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.