Spomen – obeležje Momčilu Tapavici

VIDEO K9: Momčilo Tapavica, arhitekta, sportista i olimpijac, dobiće spomen - obeležje u Novom Sadu, odlučio je Savet za kulturu na današnjoj sednici. U inicijativi je predloženo da se spomen-obeležje postavi kod Fakulteta za sport i fizičku kulturu, a Savet će dodatno zatražiti mišljenje nadležnih službi o lokaciji postavljanja spomen-obeležja.

0
393

Inicijativu da se čuvenom srpskom arhitekti, sportisti i olimpijcu Momčilu Tapavici izradi spomen-obeležje pokrenula je Matica srpska, čiji je Tapavica bio stipendista.

Kako se navodi u inicijativi Matice srpske, Momčilo Tapavica, nekadašnji stipendista Matice, svojim delom i uspesima zadužio je ne samo Maticu srpsku nego i Grad Novi Sad.

Momčilo Tapavica rođen je 1872. godine u Nadalju. Gimaziju je završio u Novom Sada, nakon čega je postao stipendista Matice i diplomirao na studijama arhitekture i građevinarstva na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti.

Prema njegovim projektima izgrađena je 1912. godine današnja zgrada Matice, tadašnje Sirotište, zadužbina Marije Trandafil, jedno od najlepših i najreprezentativnijih zdanja u Novom Sadu.

Tapavica je bio prvi Srbin učesnik prvih Olimpijskih igara i osvajač bronzane medalje na tom takmičenju.

Prema njegovim idejama napravljena su i mnoga velelepna zdanja u Crnoj Gori, a u Herceg Novom mu je 1999. godine postavljena spomen bista kao „prvom olimpijskom putniku iz Jugoslavije“.

U 76. godini oboleo je od hronične žutice, koja se iskomplikovala. Umro je 10. januara 1949. godine i sahranjen je na groblju u Puli.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.