Spomen – dom banu Jelačiću

VIDEO K9: Spomen-dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu predstavljaće kulturni dom ne samo za pripadnike hrvatske nacionalne zajednice u Novom Sadu, već i za stanovnike Petrovaradina, ali i Novog Sada, ocenjeno je na međunarodnoj stručnoj konferenciji posvećenoj kulturnom profilisanju budućeg spomen-doma.

0
482

Na Međunarodnoj stručnoj konferenciji posvećenoj kulturnom profilisanju budućeg Spomen – doma bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, eminentni predstavnici ustanova kulture i centara iz Republike Hrvatske, kao i iz Novog Sada, predstavili su dosadašnje primere dobre prakse i razmenili iskustva i smernice za definisanje kulturnog profila planiranog objekta.

“Doista, verujem da nikome ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, a posebice nikome u ovom prostoru nije potrebno isticati kolika je važnost bana Josipa Jelačića i koliki je njegov dorpinos hrvatskoj i evropskoj povijesti. Činjenica da baštinimo djelo takvog velikana, obvezuje nas da svako na svoj način učinimo ono što je moguće da to delo ne padne u zaborav, već da nam bude podsticaj da mi svi gradimo svoje životne puteve i delovanje u društvenoj zajednici poučeni tim velikim uzorom”, naveo je Milan Bošnjak, predstavnik Središnji državnog ureda Republike Hrvatske.

Obnovom kuće Bana Jelačića, kako je rekao, biće omogućen primeren prostor za delovanje hrvatske zajednice u Novom Sadu, budući da ona do sada nije imala kulturni prostor na području grada kao jedna od nacionalnih manjina. Ovaj projekat označava i, kako je istaknuto, razvojni put hrvatske zajednice u Srbiji.

“Vidimo jednu tendenciju koja je iznimno bitna a to je da hrvatska zajednica u srbiji ide sve više prema razvojnim projektima. Dakle, ne samo i isključivo vezano uz ono što je veoma bitno za naše hrvate u srbiji a to je opstanak tradicijske kulture na ovim prostorima, već iskorak prema onome što nas čeka u budućnosti a to je kako smisliti na području obrazovanja i kulture i zaštiti kulturne baštine ono što je bitno i za buduće generacije”, istakao je Gordan Bakota, ambasador Republike Hrvatske.

Realizaciji ovog projekta, kako je rekao, prethodile su godine dogovaranja i sporazumevanja, kako bi konačno došlo do sporazuma između predstavnika Srbije i Hrvatske o važnosti projekta kakav je Spomen – dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu.

Nakon inicijative hrvatskog poslanika Tomislava Žigmanova i njegovog razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Hrvatskom nacionalnom veću je uplaćeno 10 hiljada evra za otkup dela rodne kuće bana Jelačića.

Na konferenciji je bilo reči i o budućim planovima i smerovima kojima će se odvijati obnova kulturnog centra, kako bi taj projekat bio što uspešniji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.