Specijaliteti od bodljobradog raka

VIDEO K9: Trideset šefova kuhinja iz renomiranih restorana okupilo se danas u akreditovanoj labarotoriji za senzornu ocenu Instituta za prehrambene tehnologije kako bi ocenili gastronomski potencijal bodljobradog raka, invazivne vrste sve raširenije u Dunavu i pritokama.

0
81

Katedra za gastronomiju Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u saradnji sa timom sa Instituta za prehrambene tehnologije, radila je na identifikaciji zdravstvene bezbednosti, nutirtivnog, senzornog i gastronomskog potencijala invazivne vrste bodljobradog raka (Faxonius limosusu) iz Dunava.

Istraživanje traje do kraja juna, a ono što je do sada urađeno pokazalo je, kako kažu, odlične rezultate – rak je ocenjen kao zadravstveno bezbedan, nutritivno kvalitetan i bogat proteinima sa, kako se ispostavilo, dobrim  gastronomskim potencijalom.

Profesionalni kuvari su tu da ocene koliko je meso ovog raka prihvatljivo, koje jelo bi se od njega moglo napraviti, kako bi se našao način za njegov plasman na ugostiteljsko-turističko tržište. Njih 30 učestvovalo je u senzorskom ispitivanju u akreditovanoj labarotoriji ovog Instituta.

Ovaj rak, inače, predstavlja jednu od najinvazivnijih vrsta slatkovodnih ekosistema u Evropi, a poslednjih decenija je zabeležen njegov intenzivan porast u našem delu Dunava i njegovim pritokama, što se negativno odražava na očuvanje životne sredine.

Potražnja za autentičnim proizvodima i lokalnim proizvodima je u porastu, kažu učesnici ovog projekta, a bodljobradi rak bi, na tanjiru sa tradicionalnim vojvođanskim jelima, mogao biti dobitna kombinacija u razvojnim strategijama regionalnog gastronomskog tržišta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.