Spasilačke vežbe na Štrandu

VIDEO K9: U znak sećanja na poplave koje su pogodile našu zemlju i zemlje regiona u maju 2014. godine, a kada su na spašavanju stanovništva, odbrani od plavljenja reka i sanaciji štete bili angažovani pripadnici spasilačkih službi i žandarmerije, danas su na novosadskom Štrandu održane pokazne vežbe spasavanja u uslovima poplave naseljenih područja. Ovaj događaj, koji se organizuje treću godinu zaredom, povod je i da spasioci pred kupališnu sezonu sinhronizuju rad svojih timova, ali i edukuju stanovništvo o bezbednosti na vodi.

1173

Spasioci iz Udruženja spasilaca na vodi Vojvodine i pripadnici Žandarmerije novosadskog odreda danas su na Štrandu izveli više simuliranih spasilačkih akcija.

Događaj su posmatrali prisutni građani i deca iz obližnjih vrtića i škola, koja su i učestvovala u određenim aktivnostima.

“Naša zamisao je bila da svake godine polovinom maja organizujemo ovakve vežbe kako bismo ljude animirali da razmišljaju o bezbednosti na vodi i da bi uspostavili vezu između državnih institucija koje imaju obavezu i uvek su prve na licu mesta i civilnih organizacija kao što smo mi da pomognu državnim organima da dejstvuju u takvim situacijama” rekao je Goran Radivojević iz Udruženja spasilaca na vodi Vojvodine.

Pripadnici Žandarmerije su izložili svoju opremu i oružje i organizovali druženje sa najmlađima, poput gađenja iz vazdušne puške, slikanja i prezentacije opreme, a prikazane su i spasilačke akcije karakteristične za delovanje u poplavama.

Glavna atrakcija za sve prisutne bilo je spuštanje alpinističkog tima Žandarmerije na čamac sa Mosta slobode

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.