Spašeno 1.100 ilegalnih emigranata

Italijanska mornarica izbavila je više od 1.100 ilegalnih emigranata sa devet velikih plovila u vodama južno od Sicilije, koji su došli iz severne Afrike.

576

Helikopteri su opazili plovila u sredu, a u akciji spasavanja koja se završila u četvrtak, učestvovala su četiri italijanska broda, preneo je Rojters. Mornarica nije dala detalje o nacionalnosti emigranata.

Italija je povećala patroliranje u vodama između Libije, Tunisa i Italije otkako se više od 360 ljudi, većinom emigranata iz Eritreje, utopilo početkom oktobra kada je njihov brod pretrpeo brodolom u blizini Lampeduze. Drugi brod je potonuo sedam dana kasnije posle čega se, kako je procenjeno, oko 200 ljudi vode kao nestali.

Italijanski prihvatni centar na Lampeduzi, bori se da prihvati ogroman broj emigranata koji beže od građanskog rata ili nemira u Siriji, Egiptu ili drugim arapskim i afričkim zemljama. Oni pokušavaju da pređu Sredozemno more, često u krajnje nebezbednim plovilima i domognu se Italije. Prema Ujedinjenim nacijama, više od 32.000 emigranata došlo je do novembra prošle godine, brodovima do južne Italije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.