Spašavanje SPENS-a

VIDEO K9: S obzirom na ogromne gubitke koje Javno preduzeće Sportski i poslovni centar "Vojvodina" pravi iz godine u godinu, u javnosti se već neko vreme vodi polemika o daljoj sudbini ovog objekta, koji je tokom skoro četiri decenije postojanja postao jedan od simbola našeg grada.

311

Kako je objavljeno u izveštaju o poslovanju SPENS-a koji se pred gradskim odbornicima nalazio na sednici održanoj krajem avgusta, ovo gradsko javno preduzeće je prošlu godinu završilo sa gubitkom od preko 300 miliona dinara, dok je minus iz prethodnih godina bio veći od 720 miliona.

Iz redova gradske vlasti u međuvremenu čule su se ideje da bi ovaj simbol Novog Sada možda mogao biti spašen ulaskom u javno-privatno partnerstvo, koncesijama ili prodajom, ali i one o rušenju objekta i građenju ekonomičnijeg na istom mestu, što je naišlo na žestoku reakciju opozicije i dela javnosti.

Razlog za ogromne gubitke koje SPENS pravi su, između ostalog, veliki toškovi amortizacije, loša instalacija, obezvređivanje potražnjeod kupaca, kao i troškovi kamata, stoji u izveštaju o poslovanju, kao i to da je kreditna zaduženost ovog preduzeća na kraju prošle godine je iznosila 41 milion dinara.

Grad je nedavno uputio i javni poziv, doduše neobavezujući, za prikupljanje pisama o zainteresovnanosti za upravljanje i unapređenje poslovanja Spensa, sa investicionim ulaganjem, a nakon 20. decembra znaćemo da li je bilo ponuda i kakvih.

Podsetimo da je Spens ustvari skraćenica od Stonotenisko Prvenstvo Evrope Novi Sad. Izgradnja objekta površine oko 85 hiljada kvadrata trajala je dve godine, a otvoren je 14. aprila 1981. za Svetsko prvenstvo u stonom tenisu.

Pored velike i male sportske hale, ima i ledenu dvoranu, zatvorene i otvorene bazene, kuglanu, trenažno-takmičarske sale za boks, džudo i stoni tenis, dva pres centra i amfiteatar, kao i oko 215 lokala. U protekle skoro 4 decenije postojanja postao je jedan od najpoznatijih simbola Novog Sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.