Spašavanje riblje mlađi iz razliva Save

VIDEO K9: Juče je realizovana prva ovogodišnja akcija spašavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva reke Save.

0
43

JP „Vojvodinašume“ i u 2023. godini realizuje akcije spašavanja ugrožene ribe i riblje mlađi iz razliva reka Dunava i Save.

Prva ovogodišnja akcija spašavanja je realizovana juče u razlivu reke Save, tačnije iz bara istočnog dela „potkovice“ Obedske bare na području specijalnog rezervata prirode „Obedska bara“.

Akcija spašavanja ribe i riblje mlađi i njena translokacija u glavne rečne tokove reka Dunava i Save simbolično je nazvana „Akcija spašavanje riblje mlađi u 2023. godini na rekama Dunavu i Savi“.

Obedska bara se nalazi u jugoistočnom Sremu između naselja Kupinovo, Obrež, Grabovci i reke Save na 40 km zapadno od Beograda.

Uže područje Obedske bare čini korito, tj. ,,potkovica“ i viši deo terena Kupinske grede, tzv. ,,kopito“. Korito Obedske bare je ostatak napuštenog korita reke Save, čiji glavni tok sada teče južnije.

Ovom akcijom ribočuvarske službe JP „Vojvodinašume“, vraćeno je u korito reke Save i spašeno od sigurne smrti oko 10.000 komada ribe i riblje mlađi.

U narednom periodu tokom jula i avgusta meseca 2023. godine planirane su i akcije na području „Koviljsko-petrovaradinskog rita“ i „Gornjeg Podunavlja“, gde će zaposleni u JP„Vojvodinašume“ iz sektora za lovstvo i ribarstvo realizovati spašavanje ribe i riblje mlađi i njihovo premeštanje u glavno korito reke Dunav. 

Takođe, planirano je spašavanje riblje mlađi na području Morović-Višnjićevo na reci Savi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.