Španija neće naplaćivati PDV na hranu sve dok su cene visoke

Španija neće naplaćivati porez na dodatu vrednost (PDV) na osnovne namirnice sve dok cene ne budu "prikladnije", izjavila je ministarka ekonomije Nadja Kalvino.

0
42
FOTO Ilustracija / Pixabay

Vlada je 1. januara obustavila naplatu PDV od četiri odsto na osnovne namirnice kao što su hleb, sir, mleko, voće, povrće i žitarice jer su cene hrane teško pogodile kućne budžete Španaca.

Mera je deo 10 milijardi evra vrednog paketa, usvojenog u decembru, a trebalo je da ostane na snazi do kraja juna.

Vlada neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira i koje bi još mere mogle ostati na snazi, izjavila je Kalvino.

Mogu potvrditi da ćemo zadržati meru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primerenije nivoe cena. Španija je zemlja s najsnažnijim padom (stope) inflacije, za pet bodova u pet meseci, i sada je među zemljama s najnižom inflacijom. Sada smo već na oko tri odsto, čak i niže kada uzmemo podatke usklađene s celom Evropom, a trend slabljenja inflacije nastaviće se, barem tako govore svi podaci, i u junu“, rekla je ministarka.

Inflacija je u maju pala na 3,1 odsto, sa četiri odsto u aprilu, saopštila je u utorak kancelarija za statistiku INE. Cene hrane bile su više za 12 odsto nego u istom mesecu prošle godine, nakon 12,9 odstotnog skoka u aprilu.

(Hina)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.