SOS ženski centar za pomoć žrtvama

VIDEO K9: Svaka druga žena u Srbiji je tokom života bila izložena nekom obliku porodičnog nasilja, a samo tokom prošle godine SOS ženski centar je primio više od dve stotine poziva. Većinom se javljaju žene, ali u poslednje vreme zabeleženo je i nekoliko slučajeva nasilja koje su prijavili i muškarci.

0
946

SOS telefoni su namenjeni ženama, ali i drugim osobama sa iskustvom nasilja i tu su da obezbede podršku, informacije o načinima na koji osobe mogu zaštiti sebe, ali i prijaviti nasilje.

Prilikom poziva na SOS telefon, osobe mogu ostati anonimne, a volonteri udruženja pružaju neophodnu podršku i informacije o zaštiti od nasilja u partnerskim odnosima.

“Cilj udruženja jeste da se bavimo primarnom i sekundarnom prevencijom, pre svega. Kada kažem sekundarnom, pod tim mislim da je identifikovana određena ciljna grupa koja je u riziku. Ono što statistika pokazuje i ono što mi smatramo činjenicom, jeste da su u domenu porodičnog nasilja čak 92 procenta žene i devojčice. Kada prepoznamo tu ciljnu grupu koja je izložena nasilju, smišljamo određene aktivnosti koje mogu da im pomognu da izađu iz nastale situacije i da smanje rizik. Ono što je važno jeste da mi prižamo niz specijalizovanih usluga našoj ciljnoj grupi. Što se tiče primarne prevencije, to je sprečavanje i minimizovanje pojave nasilja”, navela je Ivana Perić, koordinator u SOS ženskom centru.

Sos ženski centar postoji već 17 godina, a pre pet godina osnovali su i SOS mrežu Vojvodine koja uključuje šest organizacija. Perić kaže da je pomoć moguće zatražiti svakog radnog dana od 10 do 20 sati i to putem jedinstvenog broja 0800 10 10 10 koji je besplatan kako za fiksne, tako i za mobilne telefone.

“Emocionalna pomoć žrtvama nasilja je jako važna. To je prvi osnov koji se pravi u radu sa ljudima, a potrebno da je da osoba ima poverenje u onoga ko joj pruža uslugu. Mi se zaista pridržavamo tih feminističkih principa koje sama mreža SOS Vojvodina neguje, kao i sve druge organizacije koje imaju SOS telefon, a ima ih preko 13 u celoj Srbiji. Sos telefon pre svega ženama nudi bezbednost, ali nudi i anonimnost i sigurnost”, istakla je Perić.

U većini zapadnih zemalja postoje dobro organizovane mreže podrške zlostavljanim ženama, dok muškarci do skoro nisu imali ništa od navedenog, osim podsmeha i nerazumevanja okoline. Tek je sredinom jula 2009. godine osnovana Sigurna muška kuća, prva na Balkanu, kao utočište muškarcima koji su žrtve „nežnijeg pola“, a ovo im je svakako dalo podsticaj da prijave nasilje koje, ne tako retko, preživljavaju od strane žena, ali i dece.

“Javljaju nam se i muškarci. Bilo je poziva. naročito prošle godine od septembra do decembra. Određeni procenat njih su zapravo sami želeli da se prijave kao osobe koje čine nasilje, a dosta veći procenat muškaraca poziva za majku, sestru ili nekog njemu bliskog ko je preživeo ili trpi nasilje. Ostali broj poziva se odnosio vezano za starateljstvo nad decom nakon ili u procesu razvoda. Čak se dešava da muškarci prijave nasilje koje deca čine nad njima”, rekla je Perić.

SOS telefon je usluga koja je važna, ali i nedovoljno prepoznata. Čak preko 90 odsto SOS telefona nije finansirano od strane lokalnog budžeta, a nedostatak sredstava otežava rad centara za pomoć žrtvama nasilja, iz razloga što je neophodno da takva vrsta organizacije pruža kontinuiranu uslugu.

Takođe, SOS telefoni nemaju moć poput većih institucija, ali su vrlo često prva karika u samom procesu prijavljivanja, kao i prepoznavanja nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.