Solarni paneli u jednom koraku

VIDEO K9: Uredbom koju je juče usvojila Vlada Srbije, u našoj zemlji je pojednostavljena procedura nabavke solarnih panela, a Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra.

0
13

Usvajanjem Uredbe o kriterijumima, uslovima i načinu obračuna potraživanja i obaveza između kupaca-proizvođača i snabdevača znatno je pojednostavljena procedura po kojoj građani mogu da postanu kupci-proizvođači, te se na taj način u jednom koraku dolazi do nabavke solarnih panela, dok je ranije bilo potrebno ispuniti čitav niz administrativnih procedura, a postupak je trajao i duže od šest meseci, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Novom uredbom je omogućeno da nema kontakta sa državnom administracijom i da nisu potrebni lokacijski uslovi, rešenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad.

Jedini korak koji, shodno ovoj uredbi, građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela, jeste da se obrate snabdevaču, posle čega bivaju priključeni na mrežu.

Tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika, pa će ako su proizveli više nego što su potrošili tu količinu prebaciti za sledeći mesec.

Državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković izjavila je da će Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.