“Sokoli” su tradicija Vojvodine

VIDEO K9: Knjiga "Sokolski pokret u Vojvodini 1869-1941", autora dr Velimira D. Šešuma, deo je autorovog doktorata koji je uradio na Fakultetu za sport i fizičku kulturu, a juče je predstavljena Novosađanima u Muzeju Vojvodine.

0
470

Sokolska društva od samog nastanka bavila su se svojom izvornom tradicijom – poboljšanjem motoričkih sposobnosti dece, omladine i građana.

U knjizi “Sokolski pokret u Vojvodini 1869-1941”, autor se prevashodno bavio nastajanjem sokolskih organizacija iz kojih su se kasnije razvijala sportska društva u Vojvodini.

“To nije bilo samo udruženje koje je širilo duh, već se bavilo razvojem tela i značaj ove knjige danas jeste da nam da jednu poruku, da cenimo nešto što se zove tradicija Srpskog naroda. Ova knjiga upravo o tome i govori. Biti “soko” ne znači samo vežbati, već je to nešto uzvišeno. Biti “soko” znači boriti se za nešto što se zove tradicija, boriti se za veru, jezik, svoje pismo i za očuvanje svog naroda”, rekao je dr Velimir D. Šešum, autor knjige.

Prema rečima profesora dr Zorana Miloševića, Sokolski pokret je jedna velika ideja koja podseća da na marljivost, međugeneracijsku i nacionalnu toleranciju. Ideja koja je začeta kao nacionalna, a potom transformisana u jugoslovensku, nosila je poruku koja se ticala zdravlja i morala ljudi, a koja bi i danas trebalo da živi, smatra Milošević.

“Ne bih paradigmu sokolstva mogao preneti na ovo vreme, zato što smo u međuvremenu ipak terminološki napredovali. Ali, pojmovno, imamo i dalje potrebu da vežbamo zbog zdravlja, zbog susretanja ljudi, generacija i da jačamo moralnu svest u našem narodu”, naveo je dr Milošević.

On je napomenuo da je najveći problem savremenog sporta što je komercijalizovan, što često izaziva nostalgiju za Sokolskim društvom, te da očekuje od države obezbedi da sportska aktivnost bude pravo svakog čoveka, a ne privilegija pojedinca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.