Socijalnu pomoć prima 12.184 sugrađana

VIDEO K9: Prema nezvaničnim podacima u svetu ima oko 870 miliona siromašnih, što je manje u odnosu na prethodne godine. U Novom Sadu, broj siromašnih je iz godine u godinu gotovo isti, kažu u Centru za socijalni rad.

0
707

Prema podacima Centra za socijalni rad, novčanu pomoć u Gradu Novom Sadu trenutno prima 12.184 građana i građanki, koji čine 4.825 porodica, a 4.500 dece su članovi porodica čiji roditelji primaju novčanu socijalnu pomoć.

“Osim novčane socijalne pomoći, Grad Novi Sad je obezbedio i jednokratne novčane pomoći kojih je u protekloj godini bilo 6.825. Zatim, Grad je obezbedio subvencije komunalnih usluga preko JKP Informatika, usluge gradskog prevoza preko Gradskog saobraćajnog preduzeća, lanč pakete, pravo na narodnu kuhinju i niz drugih materijalnih davanja predviđenih za socijalno ugroženo stanovništvo. Ono što je svake godine predviđeno za najugroženije stanovnike Grada Novog Sada, jesu i jednokratne novčane pomoći kada su kupovina udžbenika za decu osnovnoškolskog uzrasta u pitanju”, navela je Tamara Stupar, sociološkinja u Centru za socijalni rad.

Kada se postavi pitanje ko su lica koja primaju novčanu socijalnu pomoć, preciznog odgovora nema, kaže Stupar, jer kako navodi, više ne postoje razlike u polnoj, obrazovnoj, etničkoj, nacionalnoj ili verskoj pripadnosti.

“Možemo reći da su najugroženiji stanovnici Grada Novog Sada oni koji su nezaposleni, to su lica koja nemaju primanja, a zatim deca koja su članovi porodice gde imamo velika domaćinstva, gde nam je odnos između lica koja izdržavaju maloletna lica i izdržavana lica nije u srazmeri. Tako da nam deca svakako predstavljaju najugroženiju kategoriju stanovnika u smislu visokog rizika od siromaštva. Takođe su to lica koja nemaju završenu osnovnu školu ili imaju završenu osnovnu školu, jer je njihova pokretljivost na tržištu rada mala”, kazala je Stupar.

Ona je navela i da je broj od 12.184 korisnika socijalne pomoći u Novom Sadu gotovo je identičan kao i prethodnih godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.