Socijalno preduzetništvo i osobe sa autizmom

VIDEO K9: U Novom Sadu je u subotu otvorena konferencija o socijalnom preduzetništvu u čijem je fokusu bilo radno angažovanje osoba sa autizmom.

0
15

Konferencija „Socijalno preduzetništvo sa osvrtom na radno angažovanje osoba sa autizmom“ od važnosti je za razumevanje problema i pomoć porodicama osoba sa autizmom, naglasio je predsednik Pokrajinske vlade koji je u subotu u Novom Sadu otvorio ovaj skup kojem su prisustvovali i članovi Pokrajinske vlade.

„Ova konferencija, kao i sve teme u vezi sa decom sa posebnim potrebama, moraju da odgovore na pitanja – kako da decu i porodice učinimo vidljivijim, kako se razvijene zemlje suočavaju sa ovim problemima, kakvi su naši propisi, i kako možemo konkretno pomoći u ovom i čitavom nizu drugih pitanja u ovoj oblasti“.

Podrška deci sa autizmom i njihovim porodicama neophodna je u širem kontekstu i mora pokriti sve oblasti društvenog života te je u tom smeru potrebno integrisanje sa roditeljima i konkretni predlozi, kako bi ova oblast bila bolje organizovana, naveo je Mirović dodavši da je pokrajina spremna da finansira i podrži posete stručnjaka iz najrazvijenijih zemalja kako bi imali primere dobre prakse.
Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji Vojvodine u prethodnom periodu je organizovao niz obuka o značaju i pojmu socijalnog preduzetništva.

„Izradili smo Analizu o trenutnom stanju u privrednim subjektima – društvima u oblasti socijalnog preduzetništva na teritoriji AP Vojvodine, zajedno sa Sekretarijatom za privredu i turizam sproveli Javni poziv za podršku preduzećima koja posluju po principima socijalne ekonomije, oformili Radnu grupu u okviru Saveta. Ako govorimo o tome da stvaramo društvo jednakih šansi, onda i osobe sa autizmom treba da imaju svoju šansu, u skladu sa svojim procenjenim radnim sposobnostima“

Na konferenciji je rečeno i da, zajedno sa nadležnim ministarstvima, treba menjati propise u ovoj oblasti i efikasnije graditi bolji i sigurniji sistem koji će omogućiti potpuno ravnopravno uključivanje osoba sa autizmom u socijalno preduzetništvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.