SNS ne odustaje od privatizacije Luke Novi Sad

VIDEO K9: Privatizacija Luke Novi Sad, jedine preostale luke u većinskom državnom vlasništvu i da je tema za novosadsku javnost. I dok opoziciona Demokratska stranka poziva vlast da odustane od privatizacije Luke koja sasvim dobro posluje, u Gradskom odboru Srpske napredne stranke kažu da je cilj privatizacije Luke Novi Sad stvaranje najvećeg logističkog centra u regionu i da kapacitet pretovara poraste na 1,6 miliona tona godišnje.

0
1196

Luka Novi Sad upravlja sa preko 30 hektara lučkog područja, atraktivnog zemljišta u Novom Sadu, koje ima skoro 150.000 m2 zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora, a ta imovina je, svojevremeno, procenjena na 21 milion evra. Već godinama ostvaruje odlične poslovne rezultate.

“Zahtevamo od gradonačelnika Novog Sada, gospodina Vučevića i predsednika Pokrajinske vlade, gospodina Mirovića, da ponovo zahtevaju izuzeće Luke Novi Sad od prodaje, s obzirom na to da su i oni i njihove stranke to zahtevale u prethodnih 15 godina. Šta se to promenilo u međuvremenu, kada sada SNS i Republička vlada nameravaju da je prodaju?”, navode demokrate. 

 

Pokušaji da se Luka Novi Sad privatizuje ranije sprečeni su 2004. i 2008. godine, a Agencija za privatizaciju je, zaključkom iz 2014. godine, na insistiranje Grada Novog Sada i Pokrajinske vlade, izuzela ovo preduzeće od prodaje.

 

S druge strane, u vladajućoj stranci ističu da novi vlasnik Luke neće ujedno biti i vlasnik zemljišta od oko 30 hektara i infrastrukture, već samo posla. Izdvajanje zemljišta i infrastrukture iz privatizacije ključna je razlika u odnosu na ranije inicijative za sprovođenje ovog postupka, preciziraju naprednjaci.

“Cilj Srpske napredne stranke i naših koalicionih partnera je da se Luke Novi Sad napravimo najveći logistički centar u regionu i da kapacitet pretovara poraste na 1,6 miliona tona godišnje. Takođe imamo nameru da u Luci Novi Sad bude izgrađen prvi kontejnerski terminal na Dunavu u našoj zemlji. Za sve to su potrebna velika ulaganja u lučku infrastrukturu i to je razlog privatizacije za koju je zainteresovano nekoliko renomiranih lučkih operatera”, ističu naprednjaci. 

Podsetimo, prema poslednjem pisanju VOICE-a ukupno 12 firmi i pojedinaca poslalo je pisma o zainteresovanosti za privatizaciju Luke Novi Sad.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.