SNP: U subotu premijera “Travničke hronike”

VIDEO K9: Predstava "Travnička hronika" koju je prema delu Ive Andrića režirao Nikita Milivojević, biće premijerno prikazana u Srpskom narodnom pozorištu u subotu, 12. oktobra na sceni "Pera Dobrinović".

0
294

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Sombora, a u režiji Nikite Milivojevića, premijeru u našem gradu imaće predstava “Travnička hronika” rađena prema delu Ive Andrića.

“Predstava Travnička hronika zamišljena je kao koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Srpskog narodnog pozorišta povodom obeležavanja 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu. Međutim, tokom prošle godine desile su se neke promene u Narodnom pozorištu i nova uprava nije smatrala da je Travnička hronika nešto čim etreba obeležiti jubilej. Mi koji smo u tom slučaju trebali da budemo manjinski partner praktično u toj koprodukciji razmišljali smo šta da radimo”, naveo je Milovan Filipović, direktor Drame SNP-a.

Kako je kazao, u razgovoru koji je usledio s Nikitom Milivojevićem, kao i kroz saradnju sa Somborskim pozorištem, nametnula se ideja o stvaranju ove predstave.

“Sa tačke gledišta upravnika Narodnog pozorišta Sombor takođe kao što je već Era rekao, posle uspešnog Tartifa koji se već tada prikazivao, kolika je bila uspešna ta saradnja sa Srpskim narodnim pozorištem, takvu ponudu da je Nikita Milivojević prvi put u Somborskom pozorištu, Ivo Andrić prvi put u Somborskom pozorištu sa SNP-om kao već proverenim partnerom prosto je bila ponuda koja se ne odbija. Tako da to smo oberučke prihvatili i nakon premijere ovde imaćemo premijeru u Somboru 16. oktobra”, rekla je Bojana Kovačević, upravnica NP Sombor.

Kako je ovo specifičan roman i, prema rečima reditelja Nikite Miliojevića, veoma introspektivan sa posebnom atmosferom, stiče se utisak da gotovo nije sceničan.

“Možda suština je u tome da iz pozicije reditelja, ja stalno imam utisak da rediteljska lična karta je na neki način ono dela koja je radio. I sada kad u toj ličnoj karti imate Na Drini ćuprija i Travnička hronika to je za mene jedan veliki događaj. Prosto sam zbog toga, pre svega, srećan. Andrić i Travnička hronika, za mene lično, to sam već negde rekao, neke od najlepših rečenica ikada ispisanih na srpskom jeziku i najvažnijih nalaze se u ovom romanu”, istakao je Milivojević.

Za njega kao reditelja, kako je rekao, ovo se činilo rizičnim, ali s obzirom da je godinama radio na tom delu dobro se pripremio za takav projekat.

Kao i mnoga druga Andrićeva dela i ovo nas vraća u vreme osmanske vlasti u Bosni, a ljubitelji pozorišta će u njemu uživati u subotu, 12. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.