SNP: U petak premijera predstave o tragediji u Smederevu 1941.

VIDEO K9: Premijera predstave "Smederevo 1941." u petak, 27. septembra, otvoriće novu, 159. poredu sezonu SNP-a.

194

Predstava “Smederevo 1941.” Ane Đorđević posvećena je velikoj tragediji koja se dogodila 5. juna 1941. godine u Smederevu, kada je unutar Tvrđave eksplodirao magacin municije koju su nacisti, nakon kratkog aprilskog rata, oduzeli od poražene Vojske Kraljevine Jugoslavije.

Uzrok te nesreće do danas nije poznat, a tom prilikom Smederevo je potuno razoreno. Tom prilikom je, prema različitim svedočanstvima, između 450 i 4500 osoba, među kojima i 17 glumaca Srpskog narodnog pozorišta, tada Narodnog pozorišta Dunavske banovine. Glavna tema drame je tragedija lumaca, a ovo je prvi put da se tom događaju posvećuje dramski komad.

“Predstava je bazirana na nekim istorijskim faktima, ali sa druge strane, nije se konkretno bavila samo istorijom i faktografijom, već je pisac dao sebi jednu vrstu umetničke slobode da tu temu obradi na sebi svojstven način i da takvu priču ispriča modernim pozorišnim jezikom”, rekao je Milovan Filipović, direktor Drame SNP.

U predstavi igraju Tanja Pjevac, Milan Kovačević, Gordana Đurđević Dimić, Alisa Lacko, Jovana Mišković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Tijana Marković, Milovan Filipović i Marko Savković. Scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac, kompozitor Draško Adžić.

Premijera komada Ane Đorđević biće u predstavljena u njenoj režiji u petak u 19,30 časova na sceni „Pera Dobrinović“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.