SNP: Sećanje na Peđu Tomanovića

VIDEO K9: Predrag Peđa Tomanović danas bi imao 54 godine i verovatno bezbroj glumačkih priznanja da ga bolest nije omela u tome, kažu u Srpskom narodnom pozorištu. Ipak, njegovo delo još uvek živi zahvaljujući istoimenoj Zadužbini i nagradi koju ona preko dve decenije dodeljuje talentovanim mladim glumcima Peđinog duha.

0
1668

Ovogodišnji laureati nagrade “Predrag Peđa Tomanović” su glumica SNP-a Milica Grujičić i master student Milan Kolak, koji je studije glume završio sa prosečnom ocenom 10,00.

Peđa Tomanović, rođen 17. januara 1964. a preminuo u oktobru 1993. godine, bio je mlad i veliki glumac, a nagrada sedodeljuje svake godine onima koji, prema oceni žirija, imaju njegov glumački potencijal.

“Retkost je da glumac za tako kratko vreme u jednom teatru sa samo 29 godina ostavi tako značajan trag. Peđa Tomanović ne samo da je bio nosilac repertoara SNP-a, već glumac po kom je SNP bio prepoznatljiv”, kazao je Milorad Filipović, v. d. direktora Drame SNP-a.

 

“Kroz ovu nagradu i kroz ovaj čin afirmišu se i glumaci SNP-a istovremeno, to je očuvanje imena i lika Predraga Peđe Tomanovića, zaista izuzetno talentovanog glumca koji je znao celog sebe da da publici na predstavama koje je radio”, istakao je dr Zoran Đelić, upravnik SNP-a.

Žiri nije imao lak zadatak, kaže Đerić, jer na novosadskoj sceni ima puno mladih glumaca i novih snaga koji su ostvarili značajne uloge na dramskoj sceni. Ipak, svi su istog mišljenja, a to je da je nagrada Peđa Tomanović otišla u prave ruke.

“Prvo želim da se zahvalim na ovoj nagradi koju sam oduvek priželjkivala, zato što sam o Peđi Tomanoviću slušala mnogo. Nisam imala prilike da ga gledam, sem u filmu Heroj ulice. Jednostavno, prželjkivala sam zato što puno razumem taj svet koji je on kao glumac nosio sa sobom”, navela je nagrađena glumica Milica Grujičić.

Milan Kolak je osnovne i master studije završio je u klasi profesora Nikite Milivojevića.

“Više mi se čini da je bitniji neki odnos prema radu i prema poslu kojim se bavimo nego i sam prosek, ali ujedno prosek dolazi kao kruna nekih uloženih napora i svesti o stvarima kojima se bavimo”, rekao je Kolak.

Milena Tomanović, majka pokojnog glumca, na ovaj način čuva uspomenu na svog sina.

“Što se tiče nagrađenih, već ih je pola u Beogradu. Ja se njima ponosim i pratim ih, kao da su moji. Dosta ih ima u Novom Sadu. Do sada je nagrađeno preko 40 glumaca, za 23 godine. I svi su bili dobri”, istakla je Tomanović.

Dodela nagrada laureatima biće upriličena sutra pre izvođenja predstave Anika i njena vremena, koja će to veče na sceni “Pera Dobrinović“ biti izvedena u čast velikog glumca SNP-a Predraga Peđu Tomanovića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.