SNP – Radoje Čupić najbolji dramski glumac

VIDEO K9: Već 22 godine Zadužbina Predrag Peđa Tomanović u saradnji sa SNP dodeljuje nagrade najboljem dramskom glumcu i najboljem studentu Akademije dramskih umetnosti. Ove godine priznanje su dobili glumac Radoje Čupić i mlada nada buduće glumačke scene, koja je svojim visokim ocenama zaslužila tu nagradu, Mia Simonović.

0
1544

Ovogodišnje dobitnike nagrada odabrao je žiri u sastavu Jasna Đuričić, glumica, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i Igor Burić, pozorišni kritičar. 

“Došli smo danas da se pogledamo u oči i po 23. put da dodelimo nagradu koja nosi ime našeg pokojnog kolege Predraga Peđe Tomanovića, koji je mlad otišao od nas. On je bio mlad, ali je bio veliki glumac i kada pogledamo samo spisak ljudi koji su dobili nagradu Peđe Tomanovića do sada, videćemo da je to jedno sazvežđe sjajnih glumaca”, rekao je Miodrag Petrović, v.d. direktora drame SNP-a.

Nagrada koja nosi ime Predraga Peđe Tomanovića se dodeljuje svake godine 17. januara, na dan rođenja ovog izuzetno darovitog glumca. Ovo priznenje se dodeljuje za najbolju ostvarenu ulogu u prethodnoj godini glumcu rođenom posle 1964. godine i najboljem diplomiranom studentu glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u prethodnoj godini, čiji prosek ocene ne može biti niži od 9.

“Žiri je dužan da odgleda sve prestave koje su nastale u drami od 1. januara 2016. do 1. januara 2017. godine. Svake godine se gledaju sve predstave koje su premijerno izvođene u drami SNP-a i, dakle, svi glumci koji igraju u tim predstavama ravnopravno konkurišu. I onda žiri, na osnovu određenih kriterijuma koje imamo, a koji su pre svega vezani za umetničke domete određenih glumačkih ostvarenja za glumačke bravure koje su ostvarene u predstavama SNP-a, onda donosi tu odluku”, naveo je Miroslav Radonjić, član žirija.

Radonjić je dodao kako je već 10-ak godina u žiriju, te da skoro svake godine oko 10 glumaca bude prijavljeno za ovu nagradu. Novina je da od sledeće godine neće biti starosne granice za dodelu ovog priznanja.Ove godine Radoje Čupić je zablistao u ulozi Ćorkana u predstavi “Na Drini ćuprija” i tako i poneo ovu nagradu.

“Nosim sve ono najbolje u sebi od našeg prijateljavanja i dan danas u sebi, tako da zato kažem posebna mi je čast i zadovoljstvo da, eto, sad sam nagrađen ovom nagradom koja nosi njegovo ime”, rekao je Čupić.

Mlada glumica Mia Simonović je istakla kako je ovo za nju izuzetno velika čast i podstrek za dalje, dok je majka Peđe Tomanovića istakla da njen sin i danas živi kroz ovu nagradu.

“Mogu da vam kažem da svi koji su do sada dobili nagradu su danas osnov srpskog glumišta, jako uspešni glumci i ljudi. I prvi žiri i drugi je jako dobro radio, to je jako važno, da su imali dobar osećaj za kvalitet glume”, navela je Milena Tomanović.

Kako ističe Tomanović, nakon smrti sina, svu imovinu koji su nasledili ona i njen suprug odlučili su da ulože baš na ovaj način, u formiranje Zadužbine i dodelu prestižne, sad već tradicionalne nagrade za najboljeg dramskog glumca.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.