SNP: Premijera “Novosadskog omnibusa”

VIDEO K9: Na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta sutra će biti odigrana premijera predstave “Novosadski omnibus”, sastavljena od tri različite priče proznih pisaca iz Novog Sada.

80

U Srpskom narodnom pozorištu najavljena je premijera predstave “Novosadski Omnibus”.

Predstava je rađena prema pričama „Pojačalo i gitara“ Slobodana Tišme, u režiji Ivane Janošev, „Gramatika poremećaja“ Franje Petrinovića, u režiji Davida Alića i „Velika očekivanja“ Đorđa Pisareva u režiji Dušana Mamule.

“Ideja da se afirmišu na sceni SNP-a prozni pisci, najznačajniji prozni, savremeni pisci Novog Sada je potekla još iz nekih razgovora gospodina upravnika, mene i predsednika Upravnog odbora, gospodina Radulovića, i negde se format omnibusa nametnu kao rešenje koje je nešto što može da bude najefikasnije, odnosno način da ne trošimo puno vremena da bismo tu afirmaciju ostvarili. Naime, pored toga što smo želeli da afirmišemo prozne pisce grada Novog Sada, hteli smo da damo priliku i rediteljima sa Novosadske akademije, izjavio je Milovan Filipović, direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Priče o kojima govore dela Petrinovića, Pisareva i Tišme su one koje skriva jedan grad, o ljudima i njihovim snovima, o generaciji koja j ealternativni svet tražila u umetnosti i u životu urbanog prostora. Koliko će toga publika moći da vidi u predstavi, zavisiće, kako kažu, od reditelja i glumaca.

“Ja imam možda veću strepnju od njih ali ono što znam je da Davidu Laliću nije bilo lako da se s tim izbori i glumcima, ali verovatno su uspeli, to će oni reći. Ja ću kao i vi čekati sa neizesnošću i radošću”, rekao je pisac Franja Petrinović.

“Ne znam šta su uradili ali očekujem da su napravili bar nešto što će me iznenaditi, bar u onom vidu omnibusa epizoda koje smo gledali bar u Holivudskim filmovima, što smo mi gori od njih. A što se tiče trojice autora, mislim da je dobar saziv i da je pružio mogućnosti da se pronađe nešto što je zajednička poetika”, kazao je pisac Đorđe Pisarev.

Premijera predstave “Novosadski omnibus” zakazana je za sredu, 12. februara, od 20,30 časova na Kamernoj sceni SNP-a.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.