SNP: Đanluka Marčano novi šef dirigenta Opere SNP

VIDEO K9: Đanluka Marčano od ovog meseca je novi šef dirigenta Opere Srpskog narodnog pozorišta. Dolazak maestra iz Italije, njegovo znanje, renome i iskustvo unaprediće rad Opere i Baleta i označiti njihov povratak na međunarodnu scenu, nadaju se u Srpskom narodnom pozorištu.

240

U želji da nadoknadi ono što je bilo propušteno u prethodnim sezonama, novo rukovodstvo SNP u poslednjih godinu i po dana stavilo je akcenat na operu i balet, za koje Novosađani, tradicionalno, imaju veliko interesovanje.

Dolaskom novog šefa dirigenta, kvalitet i repertoar Baleta i Opere biće značajno unapređeni, istaknuto je na predstavljanju Đanluke Marčana u SNP.

“Mene raduje što je sa nama i što će svojim iskustvom, znanjem i, mogu da kažem, uticajem i vezama pomoći da se unapredi rad, kako orkestra, tako i pevača, solista i hoRA, ali isto tako pomoći će i u radu baleta, kao i u pripremanju novog baleta, koji je u planu da započne ove, a da premijera bude sledeće sezone”, rekao je dr Zoran Đerić, v.d. upravnika SNP.

Đanluka Marčano nije nepoznat domaćoj publici i u SNP gostovao je u nekoliko navrata od 2009. godine, kada se, prema sopstvenim rečima, zaljubio u Novi Sad.

Opera i Balet Srpskog narodnog pozorišta, kako je naglasio, imaju veliki potencijal i to mora da se pokaže svetu.

Postavljanje šefa dirigenta Opere za SNP je istorijski trenutak, istaknuto je u ovoj ustanovi, s obzirom da je Opera SNP do sada šefa dirigenta imala samo na papiru.

“Velika su očekivanja, veliki su planovi za budućnost, maestra Marčana iskoristićemo, ako tako mogu da se izrazim, na više načina, pošto je maestro poznat na mnogim svetskim operskim scenama, napravićemo neke saradnje sa teatrima, već smo krenuli u pregovore sa nekim pozorištima u kojima maestro već radi, o razmeni dekora, razmeni umetnika i tako dalje”, rekao je Aleksandar Stankov, v.d. direktor Opere SNP.

“Grad kultura, 2021. je blizu, moramo odmah da pokrenemo taj proces, da teatar bude spreman za takvu međunaroddnu scenu. Treba da i svetski mediji da pričaju o nama, a da bismo došli do toga, moramo najpre da radimo na takvom standardu. Moja prva sezona biće tranzicijska, da postavimo standarde”, rekao je Đanluka Marčano, šef dirigent Opere SNP.

Za povratak Opere i Baleta SNP na svetsku scenu čine se prvi koraci – ostvareni su kontakti vezani za saradnju sa operama u Rimu, Minsku i u Nemačkoj, a za uspešno prestavljanje neophodan je ozbiljan rad na repertoaru sa pevačima, horom i orkestrom.

Za planirane projekte koji ih očekuju, rekao je Marčano, neophodno je pojačati ansambl, koji mora biti kompletan.

“I zato i naši pevači treba da imaju dobru motivaciju, da znaju da imaju prave uloge, da imaju nove uloge da nauče, da imaju dovoljno vremena da to nauče i orkestru treba da pomognemo oko instrumenata. Sve su to detalji, ali sveukupno, oni moraju da se reše jer tako se postavlja pravi teatar”, rekao je Marčano. 

Pomenimo i da se ove godine svim operskim programima SNP obeležavaju jubileji, 120 godina od prvih operskih predstava u Novom Sadu i 70 godina obnovljene Opere i neprekidnog rada, od 16. novembra 1947.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.