SNP: 70. godišnjica baleta

VIDEO K9: Balet Srpskog narodnog pozorišta, posle tromesečne pauze izazvane pandemijom kovida-19, počinje sa radom.

0
26

Ove godine Balet Srpskog narodnog pozorišta proslavlja sedamdeset godina postojanja, a nakpon tromesečne pauze zbog korona virusa nastavlja sa radom.

U baletskoj probnoj sali sa ansamblom radi Vladimir Šuvalov, baletski pedagogog iz Kijeva, koji je 1997. godine prvi put ostvario saradnju sa Srpskim narodnim pozorištem i Baletskom školom, gde je, takođe, radio kao pedagog.

Šuvalov je rođen 1945. godine u Kijevu, a diplomirao je 1966. godine na Državnoj koreografskoj školi u Kijevu.

U periodu od 1966. do 1975. godine bio je solista u Harkovskom teatru i Kijevskoj državnoj operi, gde je ostvario glavne uloge u baletima „Labudovo jezero“, „Pepeljuga“, „Romeo i Julija“, „Class-concerto“, a u tom periodu je gostovao u Bugarskoj i Egiptu.

Od 1975. do 1980. godine radio je u Sankt Peterburgu u „Koreografskim minijaturama“, diplomirao je 1984. na moskovskom Univerzitetu, na Odseku za pozorišnu umetnost.

Kao baletski pedagog počinje da radi za kijevski Baletski teatar, kijevski Državni muzički teatar, sa kojima je gostovao u Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Austriji i Sloveniji.

Godine 1991. na poziv Gradskog teatra iz Minhena, angažovan je kao baletski pedagog. U tom svojstvu je radio u Zagrebu, Insbruku, Košicama, Bratislavi, Splitu.

U SNP-u navode da zbog specifičnih i dogotrajnih priprema koje su neophodne za baletske predstave, u septembru neće biti programa za publiku.

Jubilej 70. godina Baleta SNP-a obeležiće „Ohridska legenda“ čija se premijera očekuje najkasnije do 24. oktobra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.