SNOUDENOV OTAC DOBIO RUSKU VIZU DA POSETI SINA

538

Lon Snouden, otac odbeglog bivšeg službenika američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvarda Snoudena, dobio je rusku vizu da poseti sina u Moskvi, javila je agencija Asošiejted pres. 

Prema navodima američke agencije, Snouden i porodični advokat Brus Fajn nisu saopštili kad će otputovati u Rusiju. 

Takođe, oni su rekli i da nisu bili u direktnom kontaktu sa Snoudenom otkad je on pre dve meseca napustio Sjedinjene Američke Države. 

Lon Snouden kaže da želi da mu se sin u jednom trenutku vrati u Ameriku, ali da ne veruje da bi imao fer suđenje, uzimajući u obzir izjave zvaničnika koji ga označavaju kao izdajnika. 

Edvard Snouden je pred sudom u Virdžiniji optužen za špijunažu jer je medijima dao podatke o “Prizmi”, američkom programu nadgledanja elektronskih komunikacija. 

Odnosi SAD i Rusije, koji su poslednjih meseci već bili u silaznoj putanji zbog neslaganja oko sirijske krize, dodatno su pogoršani ove nedelje odlukom zvanične Moskve da pruži azil Snoudenu. 

Američki predsednik Barak Obama zbog toga je otkazao septembarski samit sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji je trebalo da se održi u Sankt Peterburgu, prenosi “Tanjug”.

Odluku o otkazivanju samita podržala je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, rekavši da je Obama “potpuno u pravu” i da “SAD i Rusija više nemaju toliko zajedničkih interesa”. 
“Rusija još uvek ima pravo veta u Savetu bezbednosti i još uvek poseduje nuklearno oružje. Obama je u pravu jer je odbio da ode u Moskvu, jer davanje azila Snoudenu znači šamar za SAD”, zaključila je Rajs. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.