Sneg u Srbiji, na jugu poplave

  VIDEO K9: Zimske padavine donele su građanima Srbije i brojne probleme, od otežanog saobraćaja na severu, do poplava na jugu zemlje.

  0
  12

  Sneg i dalje pada širom Srbije, a najviše ga ima na planinama, na Kopaoniku više od 70 centimetara, na Staroj planini 40, na Zlatiboru i na Pešterskoj visoravni snežni pokrivač deblji je od pola metra.

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi, zbog povećanih padavina i topljenja snega angažovani su na više mesta u Srbiji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu i eventualnom spasavanju.

  Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila
  u naselju Pridvorica i dve u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno, kao i jedno starije lice u selu Donji Bunibrod kod Leskovca.

  Na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, gde je upotrebom mehanizacije voda preusmerena i sprečeno plavljenje kuća.


  U Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka, vatrogasci – spasioci su vršili intervenciju crpljenja vode iz 10 porodičnih kuća. Usled obilnih padavina, došlo je do izlivanja potoka u dvorištima kod Žitorađe i okolnim selima, a vatrogasne ekipe prate situaciju na tom delu terena.

  Zbog izlivanja vodotokova, na teritoriji opštine Doljevac proglašena je vanredna situacija.  Ugroženo je i oko 150 domaćinstava u Bojniku gde je krizni štab te opštine takođe proglasio vanrednu situaciju.

  U Tutinuje je padala ledena kiša zbog čega su brojn seoska domaćinstva ostala bez struje.
  Više domaćinstava u srpskim sredinama centralnog dela Kosova i Metohije poplavljeno je izlivanjem lokalnih reka i potoka, te pojavom podzemnih voda nakon bujičnih padavina proteklih dana i noćas.

  Poplavljeni su delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina.

  Iz Puteva Srbije saopšteno je da na većini puteva ima snega od pet do 10 centimetara, a da na pojedinim putnim pravcima magla i odroni dodatno otežavaju saobraćaj. Prilazi zimskim turističkim centrima su prohodni.

  POSTAVI ODGOVOR

  молимо унесите свој коментар!
  овдје унесите своје име

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.