Sneg okovao Srbiju i Evropu

VIDEO K9: Sneg koji danima pada stanovnicima u brojnim mestima Srbije doneo je velike probleme, sela u ivanjičkom kraju i oko Nove Varoši odsečena su od sveta, a saobraćaj je usporen u svim delovima zemlje. Sa snežnim nepogodama bore se i u drugim evropskim zemljama, a najkritičnije je u Austriji i Nemačkoj.

392

Obilne snežne padavine učinile su neprohodnim puteve u planinskim selima na području Ivanjice gde je zavejano desetak sela.

Ugroženim domaćinstvima dopremaju se hrana i lekovi, a deca nisu mogla da stignu do škole. U ovom kraju ima oko hiljadu kilometara seoskih puteva.

U selima u Novoj Varoši 5.000 stanovnika odsečeno je od sveta zbog snega koji sedam dana pada u tom kraju.

Sneg je dostigao na nekim mestima visinu i do jednog metra. Nekoliko sela ostalo je i bez struje, a ekipe Elektrodistribucije su na terenu i pokušavaju da otklone problem.

Zbog snega i hladnog vremena u Srbiji je na snazi žuti i narandžasti meteo-alarm.

Sa snegom se bore i van granica naše zemlje

U Evropi je prethodnih 7 dana od posledica nevremena stradalo najmanje 15 osoba.

Jak sneg pada i dalje u delovima Austrije i na jugu Nemačke, gde su mnoga mesta ostala odsečena.

Austrija je zatrpana snegom, a visina smetova dostiže i deset metara. U mnogim delovima te zemlje proglašen je najveći stepen opasnosti od lavina.

Jedan 16-godišnji dečak poginuo je u lavini dok je skijao juče sa roditeljima u austrijskim Alpima, saopštila je danas austrijska policija.

Jake snežne padavine otežavaju saobraćaj i u velikim delovima južne Nemačke. Snežne mase zadaju velike poteškoće službama za raščišćavanje, a u gornjobavarskoj opštini Misbah, proglašeno je stanje elementarne nepogode.

U mnogim mestima zabeležene su saobraćajne nesreće, a u brojnim bavarskim školama danas nema nastave.

Meteorolozi najavljuju da će nevreme trajati do sutra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.