Sneg i minus pozitivno utiču na voćke

VIDEO K9: Nakon nekoliko godina blaže zime, Novi Sad je pod belim pokrivačem i sa temperaturama u dbelom minusu. Mnogi su se zabrinuli kako bi ove vremenske prilike mogle uticati na voće, te na Poloprivednom fakultetu u Novom Sadu kažu da je zima godišnje doba koje pogoduje biljkama, a da je sneg izolator koji štiti voće.

0
720

Sneg je sasvim prirodna pojava i voćari ne treba da brinu o tome kako on utiče na voće. Tokom zimskog mirovanja voćkama su potrebni hladni dani kako bi se u proleće mogle normalno razvijati.

Niske temeprature takođe mogu biti povoljne, kažu stručnjaci navodeći da hladnoća ubija štetočine.

“Mi smo se malo odvikli od zime, ovo je jedna tipična zima sa odgovarajućim niskim temperaturama i možemo reći sa ne tako velikim snežnim pokrivačem. Bilo bi bolje da je veći, bolje bi odgovarao različitim poljoprivrednim kulturama uključujući i voćke jer sneg je dobar izolator. Ne možemo reći da su niske temperature u predhodnom periodu ili ove koje su trenutno tu štetne za većinu voćnih vrsta. Naravno različite vrste podnose do izvesne mere različite niske temperature. Međutim, otpornost zavisi od doba godine kada se niska temperatura javila”, naveo je Nenad Magazin, docent na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Ovogodišnje niske temperature su počele u periodu kada to voćkama pogoduje. Poseban benefit od ovako niskih temeprature jeste činjenica da one ne pogoduju štetočinama, koje su se, kako navodi Magazin, naročito razmnožile jer su prethodne zime bile blage.

“Ovakve temperature, sa druge strane, gode voćkama, zato što niska temperatura uništava štetočine. Mi se nadamo da će da uništi forme štetočina koje prezimljavaju u određenom obliku, pogotovo one štetočine koje su počele masovnije da se javljaju zato što smo u predhodnim godinama imali tople zime. Tako da će neke štetočine sigurno ovog proleća biti značajno manje prisutne”, rekao je Magazin.

Jedino čega se treba plašiti jeste situacija u kojoj bi voćke u višim temperaturama izašle iz zimskog mirovanja, a da nakon toga usledi hladan talas, kaže Magazin, navodeći da u takovoj situaciji voćke nisu spremne i može doći do podbačaja prinosa, promrzavanja i slično.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.