Snažnije u borbu protiv nasilja!

VIDEO K9: Da li smo kao društvo postali imuni na nasilje u kojem svakodnevno neko biva povređen ili ubijen i mogu li institucije biti agilnije kada je u pitanju prijava porodičnog ili nekog dugog oblika nasilja? O ovim pitanjima u emisiji Press presek govorila je doktorka Dragana Ćorić, profesorka na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

305

Nema opravdanja za bilo koga ko svoje probleme i frustracije leči bilo kakvom vrstom nasilja, pogotovo ako tom prilikom preuzme na sebe ulogu sudije i dželata, smatra Dragana Ćorić.

Bilo da svoje korene vuče iz porodice, vaspitanja ili okolnosti u kojima živimo, sugrađani smatraju da u našem društvu danas ima previše nasilja.

Na nasilje čovek mora reagovati iz principa, bez obzira da li ga ono lično pogađa ili ne, smatra Ćorić.

“Često pitaju, a zašto se boriti protiv nasilja. Kažu, neću da se borim, neću da se kačim, neću da se uvlačim u to. Vidi, pogodiće tebe ili nekog tvog. Hajde da radimo iz principa, pre nego što se to desi. Kad vas pogodi biće prekasno”, upozorila je Ćorić.

Prema nekim istraživanjima, na 5 žena žrtava porodičnog i partnerskog nasilja, 6-ta žrtva je muškarac. Naše institucije su trome kada je u pitanju reagovanje na prijavu nasilja, tvrdi Ćorić i dodaje da se to mora promeniti.

“Imamo sistem u kome je sasvim normalno da centri za socijalni rad ne reaguju, a da ih niko ne kažnjava zbog toga. A nama će se novinski stupci i groblja puniti žrtvama nasilja. A svaka žrtva je za mene nevina. Pa neka je bio i nasilnik. On nije trebao da bude žrtva, zato što je onda ispalo da da se on, jednostavno iskupio za sve zlo koje je napravio, a od žrtve smo napravili nasilnika. I napravili smo najgoru moguću stvar”, kazala je ona.

Ukoliko centri za socijalni rad i policija ne reaguju adekvatno na prijavu nasilja, potrebno se obratiti višoj instanci, koja bi u tom slučaju morala da reaguje, ne samo po pitanju nasilja, već i po pitanju neke vrste kazne za ustanove su svojim nereagovanjem dozvolile da dođe do tragedije, smatra Ćorić. Moraju da postoje kontrolori kontrolora koji efikasno rade svoj posao, zaključila je ona, ukoliko želimo da smanjimo broj žrtava i živimo u sigurnijem društvu.

Kompletnu emisiju “Press presek” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.